Ha már sikerült a szövetség illetékeseinek ismét egy abszurd sorsolással összehoznia a negyeddöntőben – éppen úgy, mint tavaly – a hazai férfi kosárlabda mezőny jelenlegi két kiemelkedően legjobb csapatát, ráadásul újra Szombathelyen, sok fehérvári szurkoló reménykedett abban, hogy legalább a sors igazságot szolgáltat az Arconic-Alba Fehérvárnak egy győzelemmel a Falco vendégeként, ám nem ez történt: a vasiak a bajnokságot követően a kupában is könnyedén verték Vojvodáékat 95-73-ra.

A kék-fehéreknél a 18 pontos Barnett, a 14 egységig jutó, ifjú Balogh, valamint a 12-12 pontot jegyző Chambers és Vojvoda nyújtott elfogadható produkciót, az nem fért bele, hogy a nem teljesen egészséges Dickey, Philmore és Roberts sem tudott sokat játszani (hárman együtt alig többet, mint Barnett egyedül…), az ő jó formájuk nélkül egy Falco ellen nem lehet nyerni.

A szombathelyi egylet megérdemelten nyert, de azon alaposan el kell gondolkodniuk az illetékeseknek, hogy mi a jó abban a rendszerben, ahol már a legjobb nyolc között összecsaphat a legutóbbi bajnoki döntő két résztvevője, a tabella jelenlegi első két helyezettje, ráadásul egy meccsen, az előrébb álló otthonában eldöntve a továbbjutás kérdését?

Aligha hihető, hogy majd az elődöntőben egetverő érdeklődés kiséri az NKA Universitas Pécs újonc csapatának mérkőzését az idén a bajnokságban kissé gyengélkedő Szolnok ellen, vagy a másik ágon a Szeged – Falco meccset. Utóbbit talán igen, hiszen a bajok és címvédő erős szurkolótáborral rendelkezik. Az viszont ezer százalékosan kijelenthető, hogy komoly szerevezési, kiírási hiba, hogy a bajnoki tabella két éllovasa nem kerül két külön ágra, mint az NB I-es rájátszásban.

A kupabúcsút a bajnokságban éppen Szolnokon, az Olaj elleni szombati (január 27., 15.30) rangadón lehet némileg feledtetni. Ehhez azonban az említettek koncentrált, eredményes játéka is elengedhetetlen feltétel lesz.