Nyílt napot tartottak hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében. A résztvevők megismerték az egyetem teljes székesfehérvári képzési kínálatát, a duális képzés nyújtotta egyedülálló lehetőségeket és a felvételi eljárás folyamatát. Székesfehérvár városa nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester, míg az ÓE AMK képviseletében Prof. Dr. Györök György dékán köszöntötte a résztvevőket, és igyekezett őket meggyőzni arról, hogy miért érdemes Fehérváron továbbtanulni.

Február 15-e a felsőoktatási felvételi határidő, eddig lehet jelentkezni a szeptemberben induló képzésekre. A jelentkezők több új pontszámítási szabályra készülhetnek, ettől az évtől ugyanis az egyetemek és főiskolák további szabadságot kaptak a felvételi követelmények meghatározásához. A nyílt napok lehetőséget biztosítanak arra, hogy az intézmények ismertessék képzési kínálatukat és meggyőzzék a továbbtanulókat.

Obudai Egyetem 24 NyiltNap CsPA

A Pirosalma utcai ÓE AMK Geoinformatikai Intézet szinte teljesen megtelt hétfőn érdeklődő fiatalokkal. „Szeretnénk meggyőzni a fiatalokat arról, hogy válasszák az Óbudai Egyetemet, a fehérvári képzési lehetőségeket! (…) Amikor pályát, hivatást választunk, akkor a boldogságunk felé teszünk egy lépést! Az életünk jelentős része munkával telik, és nagyon nem mindegy, hogy mit és hol dolgozunk. Ha olyasmit csinálunk, amit szeretünk, akkor a munka kevésbé terhes, szellemi és egzisztenciális biztonságot, keretet ad.” – fogalmazott köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hangsúlyozta, hogy a fiatalok életük egyik legnehezebb tanulmányi éve elé néznek, ám keresve sem lehet szebb időszakot találni, mint az egyetemi, főiskolai. Az Óbudai Egyetem egy folyamatos növekedési pályán mozgó intézmény, egyre több olyan karral, szakkal, szakiránnyal, melyek lehetőséget kínálnak a modern tudás megszerzésére, az életpályája elkezdésére. Az ÓE Alba Regia Műszaki Kar, valamint a Keleti Károly Gazdasági Kar mellett fontos a Geoinformatikai Intézet is, amely az elmúlt 50 évben nagyon sokat tett Székesfehérvárért.

„A nyílt napot mindig azért rendezzük, hogy az Egyetemünk megmutathassa, mire képes, mennyire hiteles és milyen oktatókkal, eszközparkkal, műszerekkel rendelkezik. Megmutatjuk továbbá azokat a cégeket, potenciális munkaadókat is, amelyek munkaerőpiaci felvevőként közvetlen kapcsolatban állnak a hallhatókkal.” – emelte ki Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja.

Az Óbudai Egyetem szakjait és a felvételi eljárás folyamatát, változásait Major-Perlaki Andrea tanulmányi osztályvezető mutatta be. A gyakorlatorientált műszaki egyetem mérnöki, informatikai és gazdasági jellegű oktatást kínál 2 karon, 17 alapképzésben, 13 mesterképzésben és 3 doktori iskolában. Gépész-, villamosmérnök, mérnökinformatikus, műszaki menedzser, mechatronikai és földmérő- földrendező mérnöki képzések is indulnak 2024 szeptemberétől, a mesterképzéseken és a szakirányú továbbképzéseken pedig további specializációk érhetőek el.

Obudai Egyetem 24 1

Az egyetem szoros kapcsolatot ápol az ipari szereplőkkel, melyek száma folyamatosan növekszik, és ez kifejezetten előnyös a duális képzés szempontjából. Takács Éva dékáni hivatalvezető elmondta, valamennyi alapszaki képzés folytatható duális módon, biztosítva a folyamatos gyakorlatot hét féléven át. A duális hallgatóknak ösztöndíj jellegű juttatás, azaz munkabér jár, ami a mindenkori minimálbér 65 százaléka, jelenleg mintegy 173.000 forint. Jelentkezni nem az egyetemen, hanem közvetlenül a duális képzésben résztvevő ipari szereplőknél, cégeknél lehet majd.

Az induló mesterképzésekről online kapnak tájékoztatást az érdeklődő hallgatók január 15-én, a mai napon 17 órától:
https://www.facebook.com/events/932774468271816

További részletek itt olvashatóak:

www.felvi.hu;

https://www.felvi.hu/felveteli/meghirdetett_kepzesek/24A/!/intezmenyek/807/kepzesek

(ÖKK, fotó: Simon Erika)