Egy új, ideiglenes peront és buszmegállót építenek ki a Palotai úti Tansütöde előtt. Ide helyezik át hamarosan a mintegy 200 méterre található buszmegállót, így az közelebb kerül a lakótelephez és a temető melletti jelzőlámpás gyalogos átkelőhelyhez.

Újrahasznosított műanyagból ideiglenes buszváró és peron épül a Palotai úton. Azért ideiglenes, mert elkészültek a felújítási tervei az útnak, és ha néhány év múlva elkezdődhet a fejlesztés, akkor egyszerűen felszedhető és bárhova áthelyezhető lesz – mondta Bozai István városgondnok. Mindenben azonos egy épített peronnal és ugyanúgy könnyen fel lehet lépni erről is a buszra.

Buszmegallo epites3 SzigliIstv BozaiIstv

A Saára Gyula Útfelújítási Program keretén belül, önkormányzati képviselői keretből épül az ideiglenes buszmegálló.

Három ok miatt is fontos a buszváró áthelyezése – mondta Szigli István önkormányzati képviselő. Az egyik, hogy a lakótelepről gyorsabban elérhető legyen a buszmegálló, ha mennek a gyerekek a Feketehegy-Szárazrét felé iskolába, a másik, hogy a lakótelep közvetlen közelébe kerül a megállója a 30, a 36 és a 37-es buszoknak, amik a város felől közlekednek, a harmadik ok pedig az, hogy a temetőt biztonságosan meg tudják majd közelíteni azok, akik busszal érkeznek, hiszen a jelzőlámpás gyalogos átkelőhely mellett épül az új megálló.

Buszmegallo epites2


Magyarországon ez az első így megépített buszmegálló – mondta el Nagy László, a peront építő Visible Crossing Kft ügyvezetője. Az újrahasznosított elemek puzzleszerűen kapcsolódnak egymáshoz, és elnyelik az aszfalt kisebb egyenetlenségeit is, így a legtöbb aszfaltfelületre előkészítő munkálatok nélkül gyorsan telepíthető, és ha már nincs rá szükség, könnyen visszabontható és máshol újra felhasználható, így a Palotai úton most készülő buszmegálló nem csak újrahasznosított, de újra is hasznosítható.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)