Csütörtökön a Püspöki Palotában adták át azt a három defibrillátort, amihez egy neve elhallgatását kérő adományozó által jutott hozzá a Székesfehérvári Egyházmegye. Az életmentő készülékeket a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, a Petőfi utcai Papi Otthonban, valamint az egyházmegye legtöbbek által felkeresett zarándokhelyén, Bodajkon helyezik el.

Ünnepélyes keretek között adták át azt a három defibrillátort és a hozzájuk tartozó kiegészítőket, melyeket egy névtelen adományozó jószándékú felajánlása során kapott a Székesfehérvári Egyházmegye. A defibrillátorokat három egyházmegyei intézményben helyezik ki, figyelembe véve azt, hogy krízishelyzetben minél előbb megérkezzen a segítség. Az eszközök a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba, a Petőfi utcában található Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthonába, valamint az egyházmegye egyik leglátogatottabb zarándokhelyére, Bodajkra kerülnek. A Székesfehérvári Egyházmegye nem csak az életmentő készülékeket helyezi ki, de egy képzést is indít azoknak a munkatársaknak, akik adott esetben használhatják a defibrillátorokat.

Az embert ott kell segíteni, ahol van – idézte fel Szent II. János Pál pápa népszerű mondatát Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, aki a Püspöki Palotában megrendezett sajtótájékoztatón elmondta: nagy segítség a három defibrillátor, hiszen – ahogy a pápai gondolatok is szólnak – krízishelyzetekben is segítenünk kell embertársainkat. Ilyen krízis lehet például egy szívroham, egy hirtelen szívmegállás, amikor azonnal kell cselekedni. A megyés püspök úgy fogalmazott: bízik benne, hogy nem kell használni, ám ha mégis úgy alakul, fontos, hogy az emberek tudják, hol vannak kihelyezve ezek az életmentő készülékek.

Reszegi Imre vezető mentőtiszt szomorú adatokat ismertetett: az Európai Unióban évente 700.000 embert érint a keringésleállás, a túlélési arány pedig alacsony, mindössze 6%-os. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az emberek merjenek segíteni, krízishelyzetben tudják, hova kell fordulniuk. „A legfontosabb, hogy ezek a készülékek az életmentésre vannak kitalálva. A legújabb ajánlások szerint ezeket gépeket a lehető legközelebb kell vinni az emberekhez, hogy ha úgy adódik, minél gyorsabban elérhetőek legyenek.” – fogalmazott a vezető mentőtiszt, aki a sajtótájékoztatón két hasznos applikációra is felhívta a figyelmet. Az egyik a SzívCity app, melynek letöltésével és a regisztrációval a felhasználók vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az OMSZ riasztására a helyszínre sietnek, és még a mentők kiérkezése előtt hozzálátnak az újraélesztéshez. Nagy segítséget nyújthat az Életmentő applikáció is, amivel egy gombnyomással riaszthatók a mentők, akik az app segítségével a beteg adatait és pontos helyét is láthatják.

Defibrilator adomany1

Dózsa István, a Székesfehérvári Egyházmegye vagyonkezelője háláját fejezte ki az önzetlen vállalkozónak, aki által most átadhatják az eszközöket. Ahogy fogalmazott, szerették volna ezeket minél frekventáltabb helyekre tenni, így született döntés erről a három helyszínről. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, központi elhelyezkedése okán egy krízishelyzetben könnyen elérhető távolságban lehet, még a Papi Otthonra a bentlakók életkorából adódó magasabb rizikófaktor, Bodajkra pedig a nagyszámú zarándokcsoportok miatt esett a választás. Dózsa István kiemelte, hogy az adományozó vállalta az eszközök későbbi üzemeltetési és bevizsgálási költségeit is, valamint a jövőben több defibrillátor megvásárlásra is lehet lehetőség.

A sajtótájékoztató után Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök ünnepélyesen átadta az eszközöket az intézmények vezetőinek: Jakubek Tibornénak, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatójának, Mórocz Tamás bodajki kanonok-plébánosnak, valamint Barna Tímeának, a Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthona igazgatójának.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)