Elkészült a déli összekötő út kivitelezése, ami az elmúlt évtizedek legjelentősebb közlekedési beruházása Székesfehérváron. A Seregélyesi és Sárkeresztúri utak közötti szakaszt május 8-án, hétfőn napközben adják át a forgalomnak. Ezt megelőzően május 7-én, vasárnap délelőtt közlekedésbiztonsági és sportos közösségi programra várnak minden érdeklődőt a Börgöndi út csomópontban. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.

A város közel 4 és fél milliárd forint európai uniós támogatást nyert a beruházásra, melynek célja, hogy két déli városrész összekötésével tehermentesítsék Fehérvár belső úthálózatát, és méltó, minőségi közúti elérhetőséget biztosítsanak a környező vállalkozásokhoz és gazdasági területekhez. A 62. és 63. sz. főút városi szakaszainak – vagyis a Seregélyesi és a Sárkeresztúri út – átkötése a Juharfa utca és a Köles utca közötti nyomvonalon valósult meg, két vasúti keresztezés feletti közúti felüljáróval. Emellett elkészült a Takarodó út és az Új Váralja sor bekötése a déli összekötő útba, illetve a Köles utcába. A fejlesztés keretében 1050 méter utat újítottak fel, 4085 méter új út és 4418 méter kerékpárút épült, illetve 5226 méter csapadékvíz-elvezetőt alakítottak ki. Az összekötő út mentén LED-es közvilágítás és négy körforgalom létesült. A beruházás 2020 szeptembere óta zajlott és határidő előtt elkészült.

Deli osszekoto ut sajto 2

Egy új út átadásánál különösen szigorú a hatósági engedélyeztetés. A déli összekötő út esetében ez a folyamat a végéhez közeledik, hamarosan rendelkezésre állnak a forgalomba helyezési engedélyek. Ez azt jelenti, hogy május 8-án, hétfőn napközben átadják az autósoknak a déli összekötőt – jelentette be Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András elmondta: az elmúlt hónapokban számos javaslatot kaptak arra vonatkozóan, hogy egy rendezvény keretében adják át az elmúlt évtizedek legjelentősebb közlekedési beruházását. Így május 7-én, vasárnap szimbolikusan zárják a projektet, és egy közösségi programmal avatják fel az utat, melyet a sportolók és a kerékpárosok is kipróbálhatnak. Az autósok május 8-tól használhatják majd az új szakaszt.

A városvezető megköszönte a környék lakosságának türelmét, és mindazoknak a munkáját, akik a kezdő ötlettől a beruházás végéig részt vettek a déli összekötő út megvalósításában.

Deli osszekoto ut sajto 3

Május 7-én, vasárnap 9 és 12 óra között rendezik az avatóünnepséget, melyre várnak mindenkit, akit szeretné kipróbálni az új utat kerékpárral, rollerrel, egyéb alternatív közlekedési eszközzel, vagy akár futva, sétálva. Mészáros Attila alpolgármester elmondta, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság közlekedésbiztonsági, kerékpáros ügyességi pályával, míg a HONVÉD Szondi SE Triatlon Szakosztálya mini duatlonnal készül. Az alpolgármester szintén megköszönte a környéken élők türelmét és megértését.

Takács Péter, a HONVÉD Szondi SE Triatlon Szakosztályának vezetője hangsúlyozta, számukra is nagyon jó lehetőség, hogy a gyerekek és a felnőttek is sportolhatnak az új útszakaszon. Az avatóra szeretnék meghívni az iskolákat, bízva abban, hogy minél többeket megmozgathatnak az eseményen.

Deli osszekoto ut atadas elott

Nagy Zsolt, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője kiemelte, nem csak új utat, hanem kerékpárutat is építettek a teljes, mintegy 4 kilométeres szakaszon. Kiszolgálandó létesítmény hiányában járdák egyelőre nem készültek, a gyalogosok azonban használhatják a kerékpárutat a biciklisek akadályoztatása, zavarása nélkül. A járda helyét azonban biztosították arra az esetre, amennyiben később beépül az út térsége, és szükség lesz rá.

(Forrás: ÖKK Fehérvár – fotó: Ostorházi Helga)