Székesfehérváron összesen 80 híd található, amelyeket rendszeres időközönként át kell vizsgálni. Egy 2017-es hídvizsgálat során derült ki, hogy a Fürdő utcai Malom-csatorna közúti hídnak komoly szerkezeti meghibásodása van, ami miatt le kellett zárni a gépjárműforgalom elől. Hosszas előkészítés és a környék megújításának komplex tervezése után – megannyi közműkiváltást követően – mostanra elkészült az új híd.

A környéken élőknek és a tópartis szülőknek is nagy segítség a közlekedésben az új Fürdő sori kis híd megnyitása – mondta a hétfői átadáson Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője. „A régi hidat több mint hat éve kellett lezárni a gépjárműforgalom elől. A mostani új híd elkészülte után pedig nagyon fontos lesz a Fürdő sor és a Malom-csatorna medrének felújítása, és szeretnénk a Sörház téri malomnak is valamilyen emléket állítani.”

Nem a híd építése, hanem a kivitelezés előkészítése tartott nagyon sokáig – emelte ki Nagy Zsolt, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője. „Amikor a hídvizsgálatkor értesített a szakértő, hogy le kell zárni a hidat, elkezdődött egy komplex tervezés, mely nem csak az új híd megépítésére vonatkozott. A Malom-csatorna teljes mederrendezését is megterveztette a város egészen a Bregyó közig, illetve a Fürdő sor felújításának a tervei is elkészültek. Nagyon sok közművet kellett kiváltani, ami jóval meghaladta a híd építésének a költségét.”

A híd alatt egy távhővezeték, a szerkezetben pedig 15 védőcsőben elektromos vezetékek, vízvezetés és különböző optikai kábelek is futnak. Ezeket is meg kellett oldani a felújításkor.

A kivitelezés alatt talán a legnehezebb az volt, hogy az őszi, nagyobb esők alatt kezdhettük el a munkát, és néha hiába tereltük el a vizet, átfolyt a duzzasztógáton – mondta Csorna László, a C és R Közlekedésépítő Kft. ügyvezetője. „Előregyártott beton keretelemeket építettünk be a megfelelő alapozás után, ami nagyon látványos része volt az építésnek. Nem úgy, mint amikor a különböző kötési időket kellett kivárni, és ilyenkor egy külső szemlélő csak azt látja, hogy áll az építkezés és semmi nem történik.”

A híd átadásával ismét biztosított a Fürdő sor és a Fürdő utca közötti közúti kapcsolat és a gépjárművek áthaladása.

(ÖKK Fehérvár, fotó: Bácskai Gergely)