Csendes koszorúzásokkal emlékeztek a második világháború áldozataira kedden a székesfehérvári katonatemetőkben. A világégés európai befejezése, illetve az Európa-nap alkalmából a Béke téren, a Szentlélek katonatemetőben és a Városház téren tartottak megemlékezéseket.

Az európai hadszíntéren 1945. május 9-én ért véget a második világháború azzal, hogy az orosz hadsereg elérte Prágát, az ezt megelőző napon a Harmadik Birodalom kapitulált, a német haderő feltétel nélkül letette a fegyvert. Ugyancsak május 9-én tartjuk az Európa-napot, az európai egység ünnepét, a Schuman-nyilatkozat létrejöttét. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950-ben ezen a napon egy új politikai együttműködést vázolt fel Európa számára annak érdekében, hogy a kontinens országai között soha többé ne robbanjon ki háború. Ez a nyilatkozat az Európai Unió kialakulásának egyik alappillére.

Europa nap koszoruzas2

A második világháború áldozataira emlékező székesfehérvári események a Béke téri orosz katonatemetőben kezdődtek, ahol a város részéről Molnár Tamás önkormányzati képviselő, valamint Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke és magánszemélyek koszorúztak.

A koszorúzások a Szentlélek katonatemetőben folytatódtak, ahol Mészáros Attila alpolgármester és Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke, valamint magánszemélyek helyezték el az emlékezés virágait.

Europa nap koszoruzas1

A megemlékezések a Városház téri II. világháborús félharang emlékműnél zárultak, ahol közösen koszorúzott Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szabó-Bakos Györgyné, a Belváros önkormányzati képviselője. Részt vett a csendes megemlékezésen Ráczné Földi Judit országgyűlési képviselő, Fazakas Attila, dr. Márton Roland, Pintérné Varga Anna Mária és Rédei Norbert önkormányzati képviselők, továbbá Lévai Miklós, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke.

(ÖKK, fotó: Simon Erika, Varju Zoltán Mihály)