Több százan vettek részt a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Vármegyei Alba Regia Szervezete által rendezett Éremgyűjtő Találkozón. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban újra volt szabad éremcsere, kiállítás és éremkibocsátás a Fehérvári Nagyjaink-sorozat keretében.

A XXXVII. Alba Regia Éremgyűjtő Találkozó keretében adták ki a Fehérvári Nagyjaink éremsorozat legújabb, 12. tagját, mellyel ezúttal Szőgyén-Marich László (1806–1893), Fejér vármegye főispánja, Székesfehérvár királyi biztosa előtt tiszteleg a város. Az éremmel arról is megemlékeznek, hogy 150 évvel ezelőtt fejeződött be a székesfehérvári Vörösmarty Színház építése, a teátrum 1874. augusztus 22-én nyitotta meg kapuit – emelte ki Igari Antal, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Vármegyei Alba Regia Szervezetének elnöke. A numizmatika rajongói 110 asztalon mutatták be gyűjteményüket, és lehetőség volt az érmek, jelvények cseréjére is. „A szervezet közel félszáz tagot számlál, ezzel másodikok vagyunk a szegediek után az országban. 38 éve minden esztendőben érmeket adunk ki, itt illeszkedik a sorba a Fehérvári Nagyjaink-sorozat is. Igyekszünk olyan alakokat elővenni, akik országosan ismertek” – hangsúlyozta az egyesület helyi vezetője.

Székesfehérvár a numizmatika fővárosa – erről már Csóka Ferenc, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének elnöke beszélt. „Ebben a városban a Fehérvári Nagyjaink-sorozat 12. tagját mutatjuk be, és bár más városokban is hagyománya van az éremkiadásnak, de közel sem olyan intenzitással készülnek az alkotások, mint itt. Az országos egyesület 1969-ben alakult, azóta az éremművészetnek a széles skáláját be tudjuk mutatni, több mint 122 szobrászművész és éremművészt kértünk fel, hogy ezeket az érmeket elkészítse nekünk.” – tette hozzá a szervezet elnöke.

Eremgyujto talalkozo2

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a numizmatika értéket őriz és értéket teremt. „Értéket őriz, mert önmagában érték, amiről itt szó van, illetve az éremgyűjtők ilyenkor egy-egy érmét is veretnek, ezüst- vagy bronzérmét, mindig valamilyen történelmi személyiségről emlékeznek meg, tehát ezzel értéket is őriznek. Emellett értéket is teremtenek, hiszen létrejön egy új érem, egy új érték.”

A találkozó programjai között szerepelt dr. Vizi László Tamás történész, a Kodolányi János Egyetem megbízott rektorának előadása, aki Szőgyén-Marich László közéleti pályáját mutatta be, valamint a Szent László teremben kamarakiállítás nyílt, ahol a sorozat eddigi darabjait és számos egyéb érdekességet láthattak az érdeklődők.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)