Székesfehérvár alpolgármestere, Róth Péter ötlete alapján idén hagyományteremtő szándékkal hívták életre a Fejér Vármegye Bora versenyt, amelyet első alkalommal a móri Paulus Molnár Borház Paulus Selection Ezerjó elnevezésű 2021-es évjáratú száraz fehér bora nyert meg, de etyeki és agárdi bor, illetve pezsgő is győzött 1-1 kategóriában. A díjátadónak a Fejér Vármegyei Önkormányzat épületének címerterme adott otthont.

Megyebor23 4

A házigazda Fejér Vármegyei Önkormányzat elnöke, Dr. Molnár Krisztián hangsúlyozta, hogy az ötlet Róth Pétertől származik, s az alpolgármester felvetése nyomán kezdték el az egyeztetéseket a helyi és környékbeli borrendekkel a közreműködést illetően. „A gondolat Róth Péter alpolgármester úrtól származik, ő jelezte, hogy van egy komoly hiátusa (hiánya) vármegyénknek, hogy nincsen vármegye bora, mint hivatalos szint, annak ellenére, hogy kiváló borvidékeink vannak, mint a móri, az etyeki, a Velencei-tavi, vagy éppen Székesfehérváron az öreghegyi. Ezt követően született döntés arról, hogy ezt a címet létrehozzuk és hagyományteremtő szándékkal idén útjára indítjuk az első versennyel, a fődíj, a Fejér Vármegye Bora cím mellett külön díjazva a fehér, a vörös, a rozéborokat és a pezsgőket is. A fődíjas bor reprezentálja a rendezvényeken vármegyénket, abban a reményben, hogy kölcsönösen egymás jó hírnevét tudjuk terjeszteni.”

Az ötletgazda Róth Péter elmondta, hogy kezdettől a helyi borrend illetékeseivel szorosan együttműködve dolgoztak az ötlet formába öntésén, enélkül és a vármegyei önkormányzat közreműködése nélkül nehéz lett volna a megvalósítás. „A Fehérváron működő borrend természetéből adódóan nem helyhez kötött, így sok más, Fejér Vármegye területén tevékenykedő borász is ide tartozik, ebből adódóan jött a gondolat, hogy fogjuk össze ezeket a borászokat, illetve a Fejérben működő borrendeket és hirdessük meg ezt a címet, versengést. Köszönjük szépen a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnökének, hogy támogatta ezt a kezdeményezésünket és a vármegye önkormányzata megalapozta ezt az új brandet.”

Megyebor23 8

Az alpolgármestert követően a rendezők, a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend és a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend képviseletében Dinnyés Ferenc és Turcsányi Sándorné elnök-nagymesterek kiemelték, hogy az előzetes várakozásokat felülmúló volt a nevezők száma, 35 termelő 101 nedűvel jelentkezett a megmérettetésre, ami komoly számnak mondható, s jól érzékelteti az érdekeltek igényét erre a versengésre. A nagymesterek hozzátették, hogy a legjobb Fejér vármegyei borokat az idei Öreghegyi Mulatságon is megkóstolhatják majd a fehérváriak augusztus 19-én a Bory vár előtti téren.

Megyebor23 2

Az esemény csúcspontjaként átadásra kerültek a kategória győztes címek és a fődíj. A legjobb fehérbor: Paulus Molnár Borház – Paulus Icewine Selection 2021, a legjobb rozébor: Geszler Családi Pincészet – Gyöngyöző Rozé 2022, a legjobb vörösbor: Etyeki Kúria – Pinot Noir 2020, a legjobb pezsgő: Agárdi Csóbor Pincészet – Chardonnay Pezsgő 2019. A fődíjat, a Fejér Vármegye Bora 2023 címet a Paulus Molnár Borház – Paulus Selection Ezerjó száraz fehérbora érdemelte ki.

Megyebor23 1

A versenyen – amelyen összességében 67 fehérbor, 18 rozé és 16 vörösbor mérettetett meg – a felsoroltak mellett összesen egy „nagy arany” mellett 26 arany és 53 ezüst minősítés született.

A díjátadó program végén jóleső érzéssel koccinthattak a díjazottak és a szervezők. Megérdemelték, egészségükre!

(Forrás: Media24.hu)