Hamarosan útra kel az a fehérvári filmforgató csapat Erdélybe, amely Lantai Májer József szibériai hadifogoly naplója alapján készíti a Haza! című filmet. A székesfehérvári születésű asztalos az I. világháborús harcokat és a hadifogoly lét mindennapjait örökítette meg naplójában, amely különleges úton jutott Kovács Szilvia televíziós szerkesztőhöz, aki Matuz János dramaturggal, rendezővel közösen viszi vászonra a történetet.

A forgatások különböző helyszínen és időben zajlottak a múlt évben, hiszen egy többéves eseménysorozat megörökítését vállalták az alkotók. A   17-es honvéd gyalogezredben szolgáló magyar honvéd és társainak életéről készülő film harctéri jeleneteinek egy részét a pákozdi Katonai Emlékpark lövészárkaiban forgatták 2023 végén. Az ÖKK Podcast hallgatói a „csatazajban” nemcsak a forgatás kulisszatitkaiba pillanthatnak be, hanem megtudhatják azt is, milyen érzéseket vált ki egy újságíróból egy postán érkezett levél.

Hogyan készülnek fel a szereplők, hogy hitelesen idézzék meg a múlt eseményeit? Milyen kihívást jelent a dramaturg számára a történelmi időszakot érthetővé, az egyéni sorstragédiákat átélhetővé tenni egy naplótöredék alapján? Arra is választ kapunk, hogyan szerez asztalosműhelyt, lőcsöskocsit és valódi dohánylevelet az ország másik feléből a rendezőasszisztens?

A beszélgetés meghallgatható az ÖKK Podcast hangzó oldalán.