Mint ismert, idén augusztusban Budapesten kerül megrendezésre az atlétikai világbajnokság az új Nemzeti Atlétikai Központban, melynek tesztversenyének is szánták a júliusi Gyulai István Memorialt, amelynek állandó házigazdája volt az elmúlt évtizedben Székesfehérvár. Tavaly úgy tűnt, az volt az utolsó emlékverseny a Bergyó-közben. Mostanra kiderült, hogy nem! Idén is a Regionális Atlétikai Centrumban vágtáznak, ugornak, dobnak a július 18-án esedékes Magyar Nagydíjra érkező versenyzők, köztük számos olimpiai, világ- és Európa-bajnok atléta.

A hazai szövetség (MASZ) közlése szerint a magyar atlétika érdeke, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a budapesti világbajnokságnak otthont adó Nemzeti Atlétikai Központ felkészítése, ezért döntöttek a királyok városa mellett, amikor 2023-ra kijelölték a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj helyszínét.

A férfiaknál tíz, a nőknél pedig hét versenyszámban láthatják a nézők a világ legjobbjait. Dobókörbe lép két lengyel világklasszis kalapácsvető, Wojciech Nowicki és Paweł Fajdek. Előbbi a regnáló olimpiai bajnok, utóbbi pedig ötszörös világbajnok – többek között. Mindketten többször is megnyerték korábban a Gyulai Memorialt. Ugyanitt szurkolhatunk a vb-bronzérmes Halász Bencének, de a futószámok során Kozák Luca is rajthoz áll. Az Eb-ezüstérmes gátfutó, akit tavaly az Év Sportolónőjének választottak Magyarországon, várhatóan a világ legjobbjai ellen versenyezhet.

A diszkoszvetők között a svédek olimpiai bajnoka, Daniel Ståhl, a szlovén világbajnok Kristjan Čeh, és a litván Európa-bajnok, Mykolas Alekna bizonyíthatja, hogy jó formában van a világbajnokság előtt. További két olimpiai bajnok részvétele is biztosnak látszik: Emmanuel Korir (Kenya, 800 m) és Miltiadis Tentoglou (Görögország, távolugrás). Ők először versenyeznek a Gyulai Memorialon.

A versenyszámok:

Férfiak: 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 110 m gát, 3000 m akadály, távolugrás, kalapácsvetés, súlylökés, diszkoszvetés

Női: 100 m, 200 m, 400 m, 100 m gát , 400 m gát, 3000 m akadály, távolugrás