Alaposan felpörög a szakmai élet augusztus közepétől a Szent István Király Múzeum Rendházépületében. Augusztus 15-én nyílik meg a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményéből válogatott, időszaki tárlat és a magyar katonazene történetét bemutató fotógyűjtemény, majd szeptember 15-én – csaknem másfél évtized után – újra Székesfehérvárra érkezik a Munkácsy-vándorkiállítás, melynek keretében Pákh Imre neves műgyűjtő Munkácsy-kollekciójának 69 darabját láthatjuk jövő januárig. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be, melyen részt vett Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Töll László ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, valamint a Szent István Király Múzeum részéről Pokrovenszki Krisztián főigazgató és Belényesy Károly szakmai igazgató. A Munkácsy-kiállítás részleteiről Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke számolt be.

Az Árpád-ház Program keretében, bruttó 5,1 milliárd forintos pályázati támogatással megvalósult infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően egy korszerű, 21. századi múzeumi tér jött létre a Szent István Király Múzeum Rendház épületében .1800 négyzetméteren, 17 teremben, a legmodernebb múzeumi feltételek állnak rendelkezésre, melyek a következő évek során nagyszabású kiállítások, programok megrendezését szolgálják.

Augusztus 15-én 16.00 órakor nyílik meg a HADI MÚLTUNK KINCSESTÁRA – VÁLOGATÁS A HADTÖRTÉNETI MÚZEUM ÉRTÉKEIBŐL című időszaki kiállítás. A Rendházépület földszintjén, öt teremben lesz megtekinthető a tárlat, amely 150 válogatott műtárgyat vonultat fel a Hm Hadtörténeti Intézet és Múzeum gazdag gyűjteményeiből. A válogatott anyag kiemelt jelentőségű ereklyéi az elmúlt időszakban rendkívül ritkán vagy egyáltalán, még egy alkalommal sem kerültek a látogatók elé.

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékei közül több nemzeti ereklyének számító műtárgyat lehet majd látni, köztük Kiss Ernő altábornagy honvédtábornoki szolgálati atilláját és csappantyús pisztolyát. A jellegzetesen magyar szablyatípusból, a fringiákból egy látványos elrendezésű összeállítás várja a látogatókat. December 3-ig lesz látogatható a tárlat, amely egyben előhírnöke is lesz a Hadtörténeti Múzeum 2024-ben nyíló, nagyszabású székesfehérvári kiállításának.

Muzeumi kiallitasok staj4

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta, büszke arra, hogy a kormány támogatta a Szent István Király Múzeum, volt ciszterci rendház épületének rekonstrukcióját. Nagyon sikeres volt a felújítás utáni első, a Királyok és Szentek Az Árpádok kora című kiállítás, melyet augusztusban egy szintén fontos, mérföldkőnek számító tárlat követ.

Dr. Töll László ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka megtiszteltetésnek nevezte a Szent István Király Múzeummal való együttműködést. Székesfehérvárra egy különleges válogatás érkezik a legbecsesebb, leginkább féltett és őrzött műtárgyaikból. Láthatóak lesznek például különleges kivitelű fegyverek, személyhez kötődő értékes tárgyak és nemzeti ereklyék, péládul 1848-as zászló is.

Ugyancsak augusztus 15-én nyílik meg és december 3-ig látogatható a KATONAZENÉSZEK ZENÉSZ KATONÁK, A MAGYAR KATONAZENE FÉNYKÉPES TÖRTÉNETE 1868-TÓL NAPJAINKIG című fotókiállítás. A tárlataz Osztrák–Magyar Monarchia időszakától napjainkig mutatja be a magyar katonazene történetét, a katonazenészek társadalmi és kulturális szerepét: a gyalogezredek zenekarain keresztül a tér- és menetzenét, mint a társadalmi élet velejáróit; valamint a laktanyák és hadifogolytáborok életének mindennapjait: a zenés ébresztőket és a tábori színházak elengedhetetlen kellékét. Dr. Belényesy Károly, a Múzeum szakmai igazgatója elmondta, a tárlat tematikájában illeszkedik a Hadtörténeti Múzeum kiállításához. A fotókiállítás mellett helyet kap számos, a témához köthető látványos műtárgy, melyek közelebb hozzák a látogatókhoz a katonazene mindennapjait.

A MUNKÁCSY SZÉKESFEHÉRVÁRON című kiállítás az előzetes tervek szerint 2023. szeptember 15-én nyílik meg a Rendházépület első emeleti tereiben és várhatóan 2024. január 19-ig lesz látogatható. A  tárlat Pákh Imre amerikai műgyűjtő Munkácsy-kollekciójának közel 100 darabját vonultatja fel. Pákh Imre 1994-ben hozta létre  a gyűjteményét, melyet az elmúlt évtizedek során folyamatosan gyarapított, a gyűjtemény ma több mint 70 Munkácsy-festményt, illetve 50 Munkácsy-grafikát őriz.

Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke elmondta, 17 évvel ezelőtt a Budai Várban rendezték meg az első Munkácsy-kiállítást, melyet 427 ezer látogatót fogadott. Pákh Imre műgyűjtővel közösen született meg annak ötlete, hogy rendezzenek gyűjteményes vándorkiállítást Munkácsy műveiből. A tárlat járt többek között Győrben, ahol közel 45 ezren voltak kíváncsiak a világhírű festőművész alkotásaira, jelenleg Szarvason van a kiállítás, és ezt követően érkezik majd Székesfehérvárra, ahol – a jelenlegi számítások szerint – az 5 milliomodik látogatót fogadják majd. Fásy Ádám fontosnak nevezte, hogy magyarként legyünk büszkék a világhírű Munkácsyra, aki jó hírét vitte hazánknak szerte a világban.

Muzeumi kiallitasok staj2

A kiállításokkal a kultúrát ünnepeljük és missziót teljesítünk, hiszen múzeumpedagógiai foglalkozások szervezésére is lesz lehetőség. Kuriózum lesz, hogy a nagy értékű kiállítások egyszerre lesznek jelen és bízhatunk a magas látogatói számban – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Hozzátette, a tárlatok megadják a legmagasabb minőségű referenciát a Múzeumnak, amely a legmagasabb minőségű, XXI. századi technikai felszereltséggel rendelkezik. Így tudunk idehozni hazai és nemzetközi gyűjteményeket, ezáltal még értékesebbé, gazdagabbá tehetjük a város kulturális életét. A városvezető abbéli reményének is hangot adott, miszerint minél több fiatal látogatja majd meg a tárlatot.

Pokrovenszki Krisztián, a Múzeum főigazgatója arról beszélt: a Királyok és Szentek című nyitó kiállítás után fontos volt, hogy folytassák a nagyszabású tárlatok sorát. Minden technikai feltétel adott ahhoz, hogy az intézmény bármilyen műtárgyat fogadhasson, ami a fizikai valójában elfér a kiállítóterekben. Reményei szerint a közeljövőben nyíló kiállításokon több tízezer látogatót fogadnak majd.

(SZIKM)