Idén sem hagyták cserben a gyerekek a Hetedhét Játékmúzeum babáit! Énekeltek, rendet tettek a bababútorok között, restaurátornak álltak, sőt még a papírszínház rejtelmeivel is megismerkedtek annak érdekében, hogy felvidítsák a szomorú Angelika babát és társait, no meg megnyugtassák őket, „anyukájuk”, a muzeulógus nem hagyja el őket. A Belvárosba idén is életre keltek a Hetedhét Játékmúzeum lakói, és a gyerekekkel közösen oldották meg a hétpróbát.

A Hetedhét Játékfesztivál idén ismét két napon át várja a családokat Székesfehérváron május utolsó hétvégéjén, a gyermeknap alkalmából. A szombati megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, évek óta visszatérő, szép hagyomány, hogy a Hetedhét Játékfesztivál keretében adjuk át jelképesen a nagycsoportos óvodásoknak szánt könyveket. A Székesfehérvárt bemutató kiskötetben a város nevezetes épületei, helyszínei, például a Sóstó és a Csónakázó-tó is szerepelnek. A Barangolás Székesfehérváron, a királyok városában című kiadványt a város ajándékaként mind a 860 idén ballagó óvodás megkapja. Székesfehérvár polgármestere a könyveket a város nagycsoportos óvodásait képviselő Németh Nikének és Petrimán Linettnek adta át, majd a Rákóczi Utcai Óvoda két kis óvodásával együtt nyitották meg a Hetedhét Játékfesztivált.

Hetedhet Jatekfesztival24 2

A gólyalábasok műsorát követően a színpadon az aranytollú madár története elevenedett meg a Magyar Népmese Színház és a mese hőseit segítő gyerekeknek köszönhetően. A Városház téren többek között Farkasházi Réka és a Tintanyúl Zenekar, Varró Dániel és Molnár György, a Kabóca Bábszínház, valamint Szalóky Ági és gyermekzenekara szórakoztatja a közönséget a két nap során. A kíntornások mellett a Molyoldában a régmúlt játékait próbálhatják ki, utazhatnak a Zuggó Ládavasúttal és kipróbálhatják Paprika Jancsi csúzlizdáját is. A hangszersimogatóban ismert és kevésbé ismert hangszereket lehet kipróbálni, a legóépítésben pedig versenyezni is lehet. Ahogy minden évben egyszer, így idén is feloldották a tilalmat, és e két napon szabadon lehet horgászni az Országalma vizében.

Nem maradhat el idén sem a Hétpróba. A gyerekektől a szomorú Angelika baba kér segítséget, aki a Szent István Király Múzeum Hetedhét Játékmúzeumban lakik, és aki egy telefonbeszélgetést véletlenül meghallva azt hiszi, hogy „anyukájuk”, a muzeológus elhagyja őket. Ezért aztán a babák összefognak, és lázas szervezkedésbe kezdenek, hogy maradásra bírják. Ehhez azonban a Hétpróbában résztvevő gyerekek segítségére is szükség van. A hétpróbázók a feladatok között találnak éneklős és babaöltöztetős kihívást, segíteni kell a restaurátornak a sérült babák gyógyításában, rendet kell tenni a bababútorok között, de a papírszínház kulisszái mögé is beleshetnek a vállalkozó kedvűek.

Hetedhet Jatekfesztival24 1

A játék lebonyolításában a Szabad Színház társulata és az ELTE TÓK hallgatói segítik a szervezőket. A játékban legalább három pecsétet szerző gyerekek a Rotary Club Székesfehérvár felajánlásának köszönhetően vasárnap egy jégkrémet kapnak ajándékba – aki pedig az összes feladatot sikeresen teljesíti, belépőt kap a Hetedhét Játékmúzeumba és a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeumba.

A rendezvény állandó programja a Hozd el kedvenc játékodat!, amelyben fotók készülnek a kis látogatókról, és a kedvencükhöz kapcsolódó történetet is megörökítik a múzeum munkatársai. A Hétbolha játékcserebere keretében gyűjtött játékokat ebben az évben is az Igazgyöngy Alapítványnak ajánlják fel a szervezők.

(ÖKK, SZKKK, fotó: Simon Erika)