Könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, beszélgetések, vetítések és online színházi előadás is várja az Ünnepi Könyvhét fehérvári programjainak résztvevőit. Június 5. és 14. között számos érdekes esemény zajlik majd a Vörösmarty Mihály Könyvtár szervezésében és tagintézményeiben.

Június 5-én, hétfőn 17.00 órától László Boglárka Egymást keresztező sorsok, évszázados titkok előadásával mutatja be A Bánlaky-örökség című kötetét a Széna téri Tagkönyvtárban A történelmi kalandregény olvasói négy generáció életét kísérhetik figyelemmel a monarchiabeli boldog békeidőktől egészen napjainkig.

Június 8-án, csütörtökön 18.00 órától a Budai úti Tagkönyvtárban Ablonczy Balázs Száz év múlva lejár? címmel tart történelmi előadást. A szerző azonos című könyve a 103. éve aláírt trianoni döntéshez kapcsolódó legendákat dolgozza fel.

Június 9-én, pénteken 17.00 órától a Zsolt utcai Tagkönyvtárban író-olvasó találkozót rendeznek Szűcs Péterrel, a Dharma című regény szerzőjével. A Dharma egy család regényes történetét dolgozza fel a Tiszától egészen a Gangeszig. A szerző beszélgetőtársa Bokros Judit újságíró lesz.

Június 10-én, szombaton 18.00 órától a Központi Könyvtár Olvasótermében Petőfi Sándor feleségéről, Szendrey Júliáról tart előadást Gyimesi Emese Karrier és család címmel. Gyimesi Emese 2009 óta kutatja Szendrey Júlia életét és irodalmi pályáját, rendszeresen publikál a témában, összesen négy könyve jelent meg.

Június 12-én, hétfőn 10.00 órától a Központi Könyvtár Olvasótermében Murányi Lajos A Fejér Megyei Olvasó Társaság könyvtára című könyvét mutatják be. A szerzővel Komlósi József beszélget a kötetről és az írást megelőző kutatómunkáról.

Szintén hétfőn, 15.00 órától a Mészöly Géza utcai Tagkönyvtárban is könyvbemutatót rendeznek. Bartal Klári és Hargitai Ágnes bemutatják első közös mesekönyvüket, a nem csak gyerekeknek szóló Nyuszi, süni és ami mögöttük van című kötetet.

A hétfői programok sorát 17.00 órától Őrsi Ferenc vetítéssel egybekötött könyvbemutatója zárja Cápák és ceruzák címmel a Tolnai utcai Tagkönyvtárban. Őrsi Ferenc, a híres Ikarus 300-as család vezető formatervezője első könyvében az íróasztal melletti munkásságát és másik szenvedélyét, a tengerek világát mutatja be.

A 94. Ünnepi Könyvhét zárónapján, június 14-én, szerdán 17.00 órától a Madách Színház online előadását láthatják a nézők. Nyáry Krisztián rendezésében az Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei című darabot vetítik a Budai úti Tagkönyvtárban. A belépés díjtalan, ugyanakkor regisztrációhoz kötött, amit a 06-22-329-436-os telefonszámon tehetnek meg a látogatók.

Június 14-én, szerdán 17.30 órától Nyitott könyvek címmel rendeznek beszélgetést az irodalomról. A házigazdák, Bokros Judit és Gellén-Miklós Gábor Péter János íróval, bencés szerzetessel beszélgetnek a Szevasztopol és a Szabadulás című könyvekről a Vörösmarty Mihály Könyvtár Oskola utcai Olvasótermében.

(ÖKK)