Kezdődhet az ételek mentése, majd a rászorulókhoz történő eljuttatása az Alba Aréna és a Sóstói Stadion éttermeiben. Az ebédfőzésből és a rendezvényeken megmaradt, még fogyasztható ételeket egy speciálisan erre a célra kialakított hűtőben tárolják, majd 24 órán belül eljuttatják az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ által gondozott családoknak. A Városgondnokság és az Alba Bástya együttműködéséről az Arénában tartottak sajtótájékoztatót.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki az egyedülálló kezdeményezés kapcsán, melynek célja, hogy a megmaradt, friss és kifogástalan minőségű, ellenőrzött éltelekből minél többet megmentsenek. A konyhákat üzemeltető Városgondnokság és az Alba Bástya együttműködésének köszönhetően a finom ételeket ellenőrzött körülmények között olyan családoknak juttatják el ingyenesen, akik számára ez nagy segítséget jelent. Ennek teljes folyamata szigorú jogszabályi keretek között zajlik és különböző engedélyekhez kötött, melyek mindkét szereplőnél rendelkezésre állnak. Év végén várhatóan azt is meg tudják majd mondani, hogy mennyi ételt tudtak így megmenteni.

Etelmentok2

Bozai István városgondnok kiemelte, mindkét sportlétesítményben a Városgondnokság üzemelteti a konyhákat, és nagyon sok rendezvényt tartanak. Óhatatlanul származik maradék, és nagyon jó, hogy ezentúl ezt nem kell kidobni. Régi tervük volt már, hogy a legkorszerűbb technológiával megmentik az ételeket, és ez most valóra is válik.

Tóth Marianna, a Városgondnokság rendezvényszervező divíziójának vezetője hangsúlyozta, hogy az általuk üzemeltetett catering egységekben mindig marad néhány adag, emberi fogyasztásra még alkalmas étel. Mintegy másfél hónappal ezelőtt kezdték meg a rendszer tervezését, melyet a HACCP rendszer is szabályoz, illetve rendelkeznek a szükséges a NÉBIH-engedélyekkel. A rendezvények után és az éttermek zárását követően a maradékokat erre a célra használt dobozokba teszik – külön a húsokat, köreteket, desszerteket stb. – majd az ún. sokkoló hűtőben, 2-4 fokon tárolják addig, amíg az Alba Bástya elszállítja. A kétfelé nyitható hűtőkön az egyik irányból bekerül, a másik irányba pedig kikerül az étel, így az dobozolás után már nem mehet vissza az éttermek eladóterébe. Az ételeket 24 órán belül célba juttatják.

Etelmentok3

A szükségletekre való megfelelő reagálásánál alapérték a karitativitás, emellett nagyon fontos a környezetvédelem és a környezettel szembeni felelősség – hangsúlyozta Tisztlt Henrik, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője. Az intézmény mintegy 200 családdal – összesen 1.000 fővel – áll kapcsolatban, akik naponta kapnak élelmiszereket, zöldséget, gyümölcsöt, pékárut, tésztákat és konzerveket az Irányi Dániel utcai adományraktárból. A mostani együttműködéssel kiegészül az adományozás lehetősége.

(ÖKK, fotó: Kiss László)