Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok kora című kiállításhoz kapcsolódik Sántha István szociálantropológus előadása. Május 9-én, csütörtökön 17 órakor a Csók István Képtárban várják az érdeklődőket.

Jáde drágább, mint a gyémánt címmel érdekes előadást szervez a Szent István Király Múzeum. Sántha István kutató a Csók István Képtárban látogatható kiállítás kapcsán mesél a 2008-2009-es bajkálontúli evenki réntartók körében végzett szociálantropológiai terepmunka során tapasztaltakról. Arról, hogy a hagyományos tevékenységek, mint a réntartás, vadászat, halászat és gyűjtögetés mellett az evenki területeken évszázadokon keresztül folyik aranybányászat, míg az utóbbi harminc évben nefritbányászat is. Ennek jogát sikerült megszerezniük a helyi evenkiknek. Ez a fehér nefrit lelőhely jelen pillanatban az egyetlen drágakő minőséget produkáló bánya a világon, mely érthető módon felkeltette a kínai kereskedők érdeklődését is.

Az érdeklődők megismerhetik a jáde infrastruktúráját, hogyan hálózza be a világot Kelet-Szibériából, Északnyugat-Kínán keresztül a londoni és sanghaji aukciós házakig.

Az előadás május 9-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik a Csók István Képtárban. A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak!