A Magyar Jégkorong Szövetség ma megtartotta éves rendes közgyűlését, amelyen adták át az idény legjobbjainak járó díjakat. A férfiaknál csaknem az elismerések felét székesfehérvári hokisok kapták, s külön köszöntötték a Volán általános igazgatóját, Szélig Viktort, aki bekerült a nemzetközi szövetség által a Hírességek Csarnokába!

Az elnökségbe két új tagot választott a közgyűlés. A Fodor András lemondása miatt megüresedett helyre a sportszervezetek Jászai Pétert, a Vasas pedig Bugár Csabát, a Magyar Államkincstár elnökét jelölte. Mindketten megkapták a támogatást, így minimum egy évig lesznek tagjai a vezető grémiumnak.

A küldöttgyűlés végén adták át a szezon legjobbjainak járó díjakat. A legjobb utánpótlásedzőnek járó Séra Miklós-díjat a tavalyi évhez hasonlóan Svasznek Bence, az U18-as válogatott szövetségi edzője kapta. Irányításával az ifjúsági csapat a negyedik lett a divízió 1/A világbajnokságon.

A legjobb ifjúsági korú játékosnak Németh Zalánt választották, így ő vehette át a Leveles Kupát. A csatár az U18-as válogatott alapembere volt a világbajnokságon, a FEHA19-cel megnyerte az U21-es bajnokságot, és 15 meccsen az Erste Ligában is szerepelt.

A legjobb elsőéves felnőttjátékos, ezzel a Kósa Kupa nyertese Vértes Nátán lett. A 23 éves csatár a Hydro Fehérvár AV19 ICEHL-es csapatában 11 pontot szerzett, a felnőttválogatott bő keretének is tagja volt.

Hári János sorozatban negyedszer kapta meg a legtechnikásabb játékosnak járó Miklós Kupát. A csatár ebben a szezonban is húzóembere volt az osztrák bázisú ligában szereplő fehérvári csapatnak, amely ráadásul a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott. Az ICEHL-ben összesen 37 ponttal segítette a negyeddöntős együttest. A tamperei A csoportos világbajnokságon hat mérkőzésen játszott a magyar válogatottban, egy pontot szerzett.

A legjobb kapusnak járó Vedres Mátyás Vándorkupát Bálizs Bence kapta. 2012 és 2018 után harmadszor lett díjazott. Karrierje első légiós éve remekül sikerült a lengyel JHK GKS Jastrzebiében. A válogatottban is kiváló formában védett az A csoportos vb-n, mind a négy meccsén mutatott be fontos bravúrokat. Bekerült a torna három legjobb magyar játékosa közé is. A napokban derült ki, hogy ősztől a norvég Sparta Sarpsborg együttesében folytatja.

A legjobb hátvédnek Fejes Nándort választották, így ő kapta meg a Pásztor György-díjat. Elévülhetetlen érdemei voltak a Gyergyói HK történelmi Erste Liga-elsőségében, összesen 52 meccsen játszott a szezonban, 20 pontot szerezve. A válogatottból is kihagyhatatlan volt, az A csoportos vb mind a hét találkozóján szerepelt, a németek ellen gólt lőtt.

A legjobb csatárnak járó díjat a tragikusan korán elhunyt ifj. Ocskay Gáborról nevezték el. Az elismerést idén megosztva Sebők Balázs és Galló Vilmos kapta. Sebők Balázs 2017 után lett újra a legjobb magyar csatár. A finn bajnokságban bronzérmet szerzett az Ilves csapatával, összesen 24 pontot gyűjtve. 15 évesen még gyerekként került ki Finnországba, most, 14 évvel később nemzetközileg is ismert és elismert játékosként távozik, ugyanis a német Iserlohnban folytatja. Az A csoportos vb-t egy góllal és négy assziszttal fejezte be. Galló Vilmos harmadszor érdemelte ki az elismerést 2018 és 2020 után. A svéd Linköpingben eredményes szezont futott, a liga legjobb góllövői közé tartozott. A vb-n fontos gólt szerzett a franciák elleni győztes meccsen.

(Fotó: MJSZ)