Két-három évtizeddel ezelőtt nem csak megyei, de országos csúcsrangadó is volt, ha a Volán és a Dunaújváros összecsapott a jégkorong bajnokságban vagy kupában, mára ebből nem sok maradt, mivel a fehérvári egylet 2007-ben szintet lépett az osztrák nemzetközi ligához való csatlakozással, a Duna-partiak viszont jelentősen gyengültek minden tekintetben, így számukra már az is nagy siker, hogy egyáltalán eljutottak oda, hogy a Volánnal játszhattak a Magyar Kupa elődöntőjében. Ezen felül nem is volt semmi okuk a vidámságra, mert a megyei rivális 6-1-re kiütötte őket a szombat délutáni mérkőzésen.

A Vasas káposztásmegyeri jégcentrumában lejátszott első elődöntőben a Hydro Fehérvár AV19 az elsőtől az utolsó percig komoly fölényben volt, időnként még energiatakarékos játékkal is simán kontrollálta a találkozót. A 40-14-es kapura lövési mutató sok mindent elárul a két csapat közötti különbségről…

A 4. percben Leavens egy szép köténygóllal szerzett vezetést a Volánnak, majd 8 minutummal később Nilsson megduplázta a kék-fehérek előnyét. Erre volt még válaszuk az újvárosiaknak, ám 2-1- után más csak fehérvári találatok érkeztek a végéig. Sorrendben Fournier, Terbócs, újra Leavens, majd végül Mihály Ákos talált be Kovács Dávid ketrecébe.

Fél óra után, a meccs felénél már 5-1-re álltak a felek, ezt követően húzta be kicsit a kéziféket Kiss Dávid alakulata, amely a vasárnap 18.00 órakor kezdődő nagydöntőben visszavághat a BJAHC-nak a tavalyi meglepetés-vereségért.

Az nem kérdés, hogy melyik az erősebb csapat, ám az már évek óta kérdés, hogy a döntőben miért nem koncentrál úgy a Volán, ahogy egy fináléhoz illik, s miért nem tudja a papírformát érvényesíteni? Alighanem ezúttal nem lesz gond a koncentrációval és motivációval, mert Kiss Dávid magyar, sőt, tősgyökeres fehérvári edzőként pontosan tudja, hogy ez mennyire fontos a klubnak, így a légiósoknak is alighanem erőteljesen elmagyarázza a döntő előtt, hogy mit vár el tőlük a klub és a szurkolók, hogy ez nem egy edzőmeccs, mint ahogy az utóbbi években sokszor gondolták a csapat – főleg légiós – tagjai.