2024-ben is folytatódik az összefogás a székesfehérvári általános iskolák megújításának, szebbé tételének érdekében a KÉPES, azaz a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! elnevezésű kezdeményezés keretében. Ennek köszönhetően az idei évben a Tóvárosi Általános Iskola diákjai vehetik majd birtokba a megújult iskolaudvart, a kodályosok pedig okostanteremmel lesznek gazdagabbak a korszerűsítésnek köszönhetően.

Székesfehérvár és környéke 20 vállalata fogott össze az idei tanévben, hogy 18.450.000 forinttal támogassa a helyi oktatási intézményeket. Székesfehérvár Önkormányzata 9.582.210 egészíti ki ezt a felajánlást. A példaértékű összefogás teljes egészében fedezi a Városgondnokság által elvégzendő felújítási munkálatok munkadíját. A Program idén is a Székesfehérvári Tankerületi Központtal partnerségben valósul meg.

A KÉPES program is bizonyítja Székesfehérvár elkötelezettségét a jövő generációk iránt, amely kiemelt figyelmet fordít a diákok számára biztosított infrastruktúra és eszközök fejlesztésére. A helyi vállalkozások, a tankerület és az önkormányzat összefogása példaértékű, és rávilágít a közösségi felelősségvállalás fontosságára.

A keddi sajtótájékoztatónak a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. adott otthont. A vállalat látja el az idei évtől a programhoz kapcsolódó adminisztrációs és kapcsolattartási feladatokat is. Udvar Csaba, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében arról beszélt: örömmel adnak otthont ennek a remek kezdeményesnek. Véleménye szerint fontos, hogy a cég aktívan részt vegyen Székesfehérvár és a vármegye életében. Szeretnék támogatni a közösségeket, a gyerekeket, a KÉPES program pedig kiváló lehetőséget nyújt erre. Udvar Csaba reményét fejezte ki, hogy a program segítségével a jövőben is számos helyen segíthetnek majd.

A több mint egy évtizeddel ezelőtt indult kezdeményezés mára kiteljesedett és töretlenül fejlődik. Számos kisdiák örülhetett az elmúlt években megújult udvaroknak, új játszóeszközöknek és okostermeknek. Az oktatási intézmények lelkesedése is példaértékű, ahogy várják a program keretében történő fejlesztéseket. A partnerek pedig visszajelzéseik alapján megtapasztalhatják, hogy adományaikkal mennyire hozzájárulnak a diákok komfortjához és a tanuláshoz ideális környezet megteremtéséhez.

KEPES program24 2

Dr. Cser-Palkovics András polgármester megköszönte a vállalatok együttműködését és örömét fejezte ki, hogy a program hosszú évek óta stabilan működik a városban. „Rengeteg dolgot tudtunk megvalósítani a KÉPES programnak köszönhetően. Nincs könnyű időszakban a gazdaság, azonban így is sikerült folytatni a programot, ami jól jelzi ennek az összefogásnak az erejét.” – emelte ki a városvezető. Dr. Cser-Palkovics András a mostani beruházások kapcsán felhívta a figyelmet a környezetvédelem, a sport és a modern technológia szerepére, mely témák tökéletesen megférnek egymás mellett. A jövőbe tekintve elmondta: az év végére, vagy a jövő év elejére valamennyi székesfehérvári iskolában lesz már okostanterem.

A KÉPES program részeként 2024-ben a Tóvárosi Általános Iskola (Székesfehérvár, Iskola tér 1.) udvara újul meg. A sajtótájékoztatón Bozai István városgondnok számolt be a részletekről. Elmondta, hogy a Városgondnokság szakemberei végzik a munkálatokat, melyek keretében elsőként a sportpályán a meglévő, rossz állapotú betongyámos padokat bontják el. Ezt követően a sportpálya két hosszanti oldalán labdafogó hálót szerelnek fel, összesen 251 m2 területen. Az iskola felőli oldalon 12 méter hosszú, háromsoros lelátót építenek. A nagyobb sportpálya vonalazását újrafestik és szusszanó padokat telepítenek a lelátók végére, a kosárpályára, a gyülekezőtérre, a fitneszeszközökhöz, a kondiparkhoz és a röplabdapályához, összesen 16 darabot. Készül egy udvari órák megtartására alkalmas, 30 fős (5×7 méteres) kiülőt építenek a meglévő aszfaltburkolatra gyalult, felületkezelt faanyagból, trapézlemez rejtett fedéssel. A „növénysziget” betonszegélyét lebontják és újat építenek. Saját gyártású rajztáblákat telepítenek 76×152 cm-es méretben, 15×15-ös oszlopokon. A Kertészeti Divízió közreműködésével évelő növényeket és cserjéket telepítenek, összesen 91 darabot, és szükség esetén a fák gallyazását is elvégzik. „Jó és komplex felújítást tudunk végrehajtani a Tóvárosi Általános Iskolában.” – foglalta össze a fejlesztéseket a városgondnok.

A diákok szabadidejének eltöltése mellett a tanórák változatossága és szemléletessége is kulcsfontosságú. A digitális eszközökkel felszerelt tanterem rengeteg újdonságot és lehetőséget kínál a pedagógusoknak, hogy élvezetesebbé és könnyebbé tegyék a tanulást diákjaik számára. A KÉPES program támogatóinak köszönhetően, az Alba Innovár Digitális Élményközponttal együttműködve, az ő kivitelezésükben a 2024-es évben a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában (Székesfehérvár, Béke tér 4.) jön létre egy digitális tanterem. Ennek kialakításán túl a pedagógusok teljeskörű segítséget kapnak az eszközök használatának elsajátításában is.

Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője hálás, hogy a KÉPES program négy évvel ezelőtt úgy döntött, hogy egy kicsit „megfoghatatlan” dologba is befektet. „Hiszek abban, hogy az oktatásba fektetett energia sokszorosan térül meg később.” – hangsúlyozta Laufer Tamás, aki kiemelte, hogy már 17 iskolában hoztak létre okostantermeket, de a Vörösmarty Mihály Könyvtárral és a Szent István Király Múzeummal is együttműködést folytatnak a digitális megoldások terén. Az Alba Innovár vezetője szerint ez világszinten is nagy teljesítménynek számít.

KEPES program24 3

„Jó Fehérváron diáknak lenni.” – kezdte köszöntőjét Török Szabolcs, a Székesfehérvár Tankerületi Központ igazgatója. „Szülőként óriási felelősség, hogy olyan értékeket adjunk át a gyerekeknek, melyek ebben az embertelennek tűnő világban is jó hatással vannak a mindennapi életünkre.” – fogalmazott a Tankerületi Központ igazgatója. Mint mondta: kellenek ezek a pozitív jelzések a tanulóknak, hogy később ők is tevékeny részesei legyenek ezeknek a városi összefogásoknak.

A Tóvárosi Általános Iskola igazgatója, Schnee Zoltánné megköszönte a 655 diák, a 65 pedagógus és a 21 technikai dolgozó nevében, hogy a beruházással a Tóvárosi sulit segítik. Felidézte, hogy az iskola 1974-ben nyitotta meg kapuit, így mire a felújítási munkák végére érnek, az intézmény kerek évfordulót ünnepelhet.

Tóthné Grünceisz Mária, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI általános igazgatóhelyettese szerint örömteli pillanat az életben, amikor az üzletileg megvalósítható ötlet, az innováció, valamint a vezetők bölcsessége találkozik. Az intézményben Kodály Zoltán zenei nevelés koncepciója alapján dolgoznak, ehhez a munkához pedig hatalmas segítséget jelent majd az okostanterem, mely nem csak modern technológiát visz az iskolába, hanem kiváló lehetőséget teremt az élménypedagógiára is.

A program részeként korábban a felújítási munkálatokat segítve toboroztak a résztvevő vállalatok önkénteseket, az utóbbi években azonban inkább egy-egy pályaorientációs nappal zárult a program. Hogy idén melyik esemény kerül megszervezésre, az intézmények és a vállalatok közös döntése alapján dől majd el. A KÉPES program nem csupán felújításokat és eszközbeszerzéseket takar, hanem befektetést a jövőbe. A korszerű terek és eszközök inspirálóbbá teszik a tanulást, elősegítik a diákok fejlődését és felkészítik őket a mai kor kihívásaira. Székesfehérvár méltán büszke lehet erre a kezdeményezésre, amely igazi példája a fenntartható fejlődésnek és a helyi vállalatok közötti összefogásnak.

(Fotó: Bácskai Gergely)