Szombaton délelőtt megnyílt a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete által szervezett kisállat-kiállítás. Színes, érdekes – és olykor hangos – sereglet fogadja az érkezőket, összesen több mint 500 galamb, baromfi, óriásnyúl és díszmadár látható ma 18 óráig, illetve vasárnap 8 és 14 óra között a Volán Sportcsarnokban.

Idén is megrendezték az évkezdő kisállat-kiállítást. A Volán Sportcsarnokba reggeltől érkeztek a látogatók, hogy megnézzék a közel 80 tenyészetből bemutatott galambokat, óriásnyulakat, baromfikat és díszmadarakat.

„Egy példamutató szervezet példamutató összefogással rendezte meg ezt a hagyományos kisállat-kiállítást.” – köszönte meg a szervezők munkáját megnyitójában Lehrner Zsolt alpolgármester, a program egyik védnöke. Majd büszkeségének hangot adva kiemelte, hogy a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete három dologgal is megajándékozta a közösséget: az első a fehérvári bukógalamb mint fajta, a második, hogy a város egykori jegyzője, dr. Viniczai László nevéhez kötődik a magyar óriásnyúl kitenyésztése. „A harmadrészt az állattartás népszerűsítéséhez is nagyban hozzájárult az Egyesület. Ha foglalkozunk egy kisállattal, azzal a felelősségtudatot építjük az emberekben, a családok életében.” – hangsúlyozta Lehrner Zsolt.

Galamb es kisallat kiallitas24 1

Szintén örömének adott hangot több évtizedes hagyomány továbbélése és a szépszámú látogató kapcsán dr. Bódizs Tamás, a Magyar Agrárkamara alelnöke, az Aranybulla Mezőgazdasági Zrt. elnöke. A szakmai szempontokat kiemelve elmondta: „A galambtenyésztés fellendülőben van. 2023-ban ért véget egy ötéves program, melynek keretében a tenyésztés segítése mellett a felvásárlást, a feldolgozást és a piacra jutást is egy támogatási rendszer fogta össze.” – ismertette az eredményeket. A hazai galambhús-fogyasztás még alacsonyabb mértékű, de több országba is exportálnak, emellett a fiatalok felé is példamutató szemléletet tanít a kisállattartás.

A tenyésztők már pénteken összegyűltek a Volán Sportcsarnokban, akkor tartották a szakmai bírálatot. Ennek eredménye a bemutatott jószágok ketrecén is olvasható, hiszen a kiváló, igen jó stb. jelzők mellett a kiállításgyőztes felirat is több helyen szerepel, fajtánként. „Jól állunk, szerencsére nincs probléma tenyésztési téren.” – összegezte a tapasztalatokat Szűcs Antal, a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesületének elnöke, aki a rendezvény szervezése mellett maga is bírálóbiztos.

Galamb es kisallat kiallitas24 2

A látogatók több mint 500 kisállatot láthatnak a kiállításon. Nézelődés közben érdemes a szervezőkkel, tenyésztőkkel is szóba elegyedni, hiszen számos érdekességet megtudhatunk. Például a galambok „személyi igazolványaként” szolgáló lábgyűrűkről is, amelyeken számok és betűk adnak információt többek között az egyedek kelési évéről, származási országáról és arról is, hányadikként gyűrűzték meg hazánkban az adott kisállatot.

A kiállításra szombaton 18 óráig, vasárnap pedig 8 és 14 óra között várják a látogatókat a Börgöndi út 14. szám alatti Volán Sportcsarnokban.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)