Folytatódott az egyik legszebb székesfehérvári hagyomány, a Városház téren megrendezett központi ballagáson búcsúztatták a középiskolák végzős diákjait szombaton. 80 osztály 1926 diákja volt részese a felemelő ünnepségnek, melynek keretében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte őket, tolmácsolva Székesfehérvár Önkormányzatának és közösségének bíztató, útravaló gondolatait.

A városi ballagás évtizedek óta meghatározó és a legnépesebb ünnepi eseménye a székesfehérvári diákéletnek, így volt ez idén is. A középfokú oktatási intézmények végzős tanulói az iskoláikból a Városház térre vonultak, ahol országgyűlési képviselők, Székesfehérvár Önkormányzatának és oktatási életének intézményi vezetői, illetve családtagok, rokonok sokasága ünnepelte őket. 2023-ban 80 osztály 1926, érettségire és szakmai vizsgára készülő fiatalját köszöntötték a város szívében.

Ballagas23 5

A Himnusz elhangzását követően Farkas Angéla, a XIII. Fehérvári Versünnep győztese Rab Zsuzsa: Vaspántok című versét adta elő, majd a Légy jó mindhalálig című musicalből hangzott el Az élet szép című dal Zsigmond Lala (ének), Sári Attila (zongora) és a Stringers Vonósegyüttes közreműködésével.

Székesfehérvár Önkormányzata és közössége nevében hagyományosan dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a fiatalokat. „Ez az ünnep a Tiétek! Értetek és rólatok szól! A Ti tiszteletetekre ünneplőbe öltözött a főtér, ahogy az iskolák, az osztálytermek, a folyósok és mi magunk is!” – fogalmazott, majd hangsúlyozta: fáj, hogy lezárul egy korszak, ám ez mégsem múltidő, hiszen ami a középiskolás években a legszebb, azt a diákok mind magukkal viszik: a barátságokat, az emberi kapcsolatokat, az élményeket, az értékeket, a tudást és egymás megbecsülését. Ez nem csak a múlt és a jelen, de a jövő is!

Ballagas23 3

Ferenc pápát idézve azt mondta: „Legyenek álmaitok! Képesek vagytok azokat megvalósítani bátorsággal, akarattal és egymás támogatásával!”  Kiemelete, hogy a végzősök az elmúlt években sokat adtak a szüleiknek, az iskoláiknak és Székesfehérvár városának a különféle városi ünnepségeken, a tehetségkutatókon, miközben ők maguk is sokat kaptak a várostól. „Bízom abban, hogy bármerre is indultok el a világban, ide mindig úgy tértek vissza, hogy hazajöttök! …Nem elfelejtve, hogy amikor a fejeteket lehajtanátok, amikor feladnátok, akkor van egy hely, ami oltalmaz, visszavár és próbál Nektek a jövőben is segíteni, támogatást adni! (…) A Ti időtök nem lejárt! A Ti időtök most kezdődik! Hajrá fiatalok!” – zárta gondolatait Székesfehérvár polgármestere.

A ballagó diákok nevében Török Laura, a Vasvári Pál Gimnázium végzős diákja, a XIII. Fehérvári Versünnep második helyezettje búcsúzott. „Ez a hely, valamint az itt eltöltött középiskolás évek mindenkinek mást jelentenek.” – fogalmazott, majd utalt arra, hogy Székesfehérvár városa bizonyos értelemben felnevelte a fiataljait, és történelmi városként nagyon sok értéket és élményt adott nekik. „Híres elődeink, akiket Fehérvárhoz köt a múlt, méltán lehetnek büszkék ránk. Fentről mosolyogva látják, mekkora szerepet vállal a város a kultúra ápolásában és éltetésében, lehetőséget adva nekünk önmagunk és tehetségünk megmutatására. (…)

Ballagas23 4

Együtt voltunk, figyelemmel és szeretettel támogattuk egymást, miközben mellettünk állt a családunk és az iskolánk.” Arról, is beszélt: olyan megszokottá és automatikussá váltak a székesfehérvári diákélet mindennapjai, hogy nehéz elképzelni a jövőt, amikor a fiatalok már nem a jól ismert környezetben bontogatják a szárnyaikat. Nem számít, hogy ki melyik iskolába járt, milyen a tanulmányi átlaga, Székesfehérvárról mindenki magával viszi a közös emlékeket. Mindannyian apró részesei voltak és maradnak a város évszázadokra visszanyúló történelmének.

A város szép hagyományaként a végzős osztályok képviselői elhelyezték emlékszalagjaikat a város zászlaján, majd a Szózat közös eléneklésével zárult a ballagási ünnepség.

(Forrás: ÖKK Fehérvár, fotó: Simon Erika)