Vasárnap délelőtt közösen ünnepelték Székesfehérvár egyházközségei Krisztus Szent Testének és Vérének főünnepét. Úrnapja koncelebrált szentmisével kezdődött a Szent István Bazilikában, majd azt követően a Belvárosban tartottak közös körmenetet.

A püspök szentbeszédében a szeretet hatalmasságáról beszélt. Mint Spányi Antal fogalmazott, a szeretet törvénye örök, jelen van isten országában és a földi lét világában is, a szeretet önmagát akarja adni, akár Krisztus, aki önmagát kiüresítve adta magát mindannyiunkért. Krisztus  pedig maga az élet – tette hozzá a megyéspüspök.

„A szeretetet az isten is pontosan úgy tudja megmutatni, ugyanúgy éli meg, mint ahogy az embernek fel van kínálva ennek lehetősége. A szeretet nemcsak jót akar, a szeretet nemcsak mosolyog, a szeretet nemcsak különböző hangulatokban próbálja a másikat maga mellett tudni, az ember belefárad és mint egy játékot a gyerek félre teszi, hanem önmagát akarja adni. Ebben senki és semmi nem akadályozhatja meg… Maga Krisztus az élet. Akkor élünk igazán, ha Krisztus szerint élünk, ha Krisztussal élünk, ha Krisztusban tudunk élni.

Urnapi kormenet23 3

Az oltári szentség így tanít bennünket, megtanít bennünket arra, ami a saját kiteljesedésünk, erőt ad nekünk ahhoz, amire szükségünk van, hogy ezt valóra is váltsuk, egyre inkább, napról-napra teljesebben, ezért az oltári szentség nemcsak nagy ajándék nekünk, hanem felelősség és kötelezettség is, erő ami segít bennünket abban, hogy növekedjünk az igazi szeretetben.” 

A főpásztor a szentmisét követően ünnepélyes körmenetben hordozta körül az Oltáriszentséget a Belvárosban, ahol négy oltárt állítottak fel a körmenet útvonala mentén. A virágokkal díszített ideiglenes oltároknál rövid szertartást végeztek evangéliumolvasással, énekléssel és áldással.

Urnapi kormenet23 2

A körmenet első oltára a Szent Anna kápolnánál, a második a Püspöki Palotánál, a harmadik a Szent Imre templom Fadrusz-keresztjénél, a negyedik pedig a Szent István Hitoktatási és Művelődési Háznál volt. A körmeneten részt vett Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András és alpolgármestere, Mészáros Attila is.

(szekesfehervar.hu, fotó: Kiss László)