Hadimustra – A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei címmel nyílik kiállítás városunkban 2024. május 24-én, ami egy éven át a Hadtörténeti Múzeum különleges gyűjteményébe enged bepillantást. A pénteki nap folyamán már 10 órától a Magyar Honvédség különböző programokkal, bemutatókkal vár mindenkit a Rendház belső udvarában és a Fő utca múzeum előtti szakaszán. Délután fél háromtól hagyományőrzők és a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar műsora vezeti fel a megnyitót. A tárlat pénteken 16 órától, valamint szombaton és vasárnap egész nap ingyenesen látogatható.

A magyar hadtörténelem legértékesebb, legkülönlegesebb darabjai láthatóak egy esztendőn át Székesfehérváron, a Hadtörténeti Múzeum és a Szent István Király Múzeum együttműködésének köszönhetően. A Hadimustra – A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei című kiállítás megnyitóját érdekes programok vezetik fel 2024. május 24-én: a pénteki nap folyamán már 10 órától a Magyar Honvédség különböző programokkal, bemutatókkal vár mindenkit a Rendház a belső udvarában és a Fő utca múzeum előtti szakaszán. Dél és 15 óra között katonai hagyományőrzők tartanak bemutatót katonazenei kísérettel a Fő utcán, illetve fél háromtól az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár különleges díszelgő csoportja is várja az érdeklődőket.

A kiállítás megnyitója 15 órakor kezdődik, majd pénteken 16 órától 20 óráig (utolsó beengedés 19 órakor), valamint szombaton és vasárnap egész nap is ingyenesen látogatható a tárlat.

A Rendház épület 18 termében ezernél több műtárgy, látványos idővonal és sokrétű digitális tartalom segítségével kapnak bepillantást a magyar hadtörténelem elmúlt évszázadaiba, az oszmán uralom elleni küzdelemtől napjaink Honvédségének fegyverzetéig a látogatók. A kiállításban külön hangsúlyt kapnak a hungarikumnak számító huszárság emlékei, valamint az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc relikviái.

Szeretettel várnak mindenkit a Fő utcai megnyitó ünnepségre, majd a kiállítás ingyenes megtekintésére a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé a szabadtéri megnyitót, a kiállítás 16 órakor akkor is megnyitja kapuit a látogatók előtt!

(ÖKK)