Ötéves a Székesfehérvári Balett Színház. Az évforduló alkalmából a Szent István Király Múzeumban rendezett különleges jelmezkiállításon a látogatók betekintést nyerhetnek a társulat művészi munkájába, és megcsodálhatják az elmúlt évek kreatív tervezéseinek gyümölcseit. A tárlatot csütörtökön este nyitották meg a Múzeum Rendházában.

A Székesfehérvári Balett Színház a kortárs táncszínház műfaját reprezentáló társulat, amelyet 2018-ban Egerházi Attila Harangozó Gyula-díjas koreográfus, a társulat igazgatója kezdeményezésére alapított meg Székesfehérvár Önkormányzatának Közgyűlése azzal a céllal, hogy markáns színt fessen fel a királyi város gazdag és sokszínű kulturális palettájára. Az alapítással elérkezett az idő arra, hogy Fehérvár bekapcsolódjon hazánk, valamint a világ táncművészeti életének vérkeringésébe.

Jelmez kiall balett5

A jubileumi kiállítás a Székesfehérvári Balett Színház és a Szent István Király Múzeum partneri együttműködésének eredményeként jött létre. A különleges tárlat keresztmetszetet ad az elmúlt évekről, a jelmezek és a vitrinekben látható relikviák által megelevenednek többek között a Diótörő, a Fantomfájdalom, a Hattyúk tava, a Rómeó és Júlia, a Parádé, a Pillangók és a Franc című bemutatók.

Jelmez kiall balett3 EgerhazyAttila

Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója arról beszélt, hogy a különböző művészeteknek nem szabad egymástól külön állniuk és működniük. A jelmezkiállítás a teljesség igénye nélkül keresztmetszetet ad a társulat repertoárjából, és egyfajta gesztus is, ami reprezentálja két egymástól teljesen eltérő művészeti ág együttműködését, együttes hatását a látogatókra. „A jelmez a táncos második bőre. Vizuális esztétikai élmény nyújt, ami soha nem öncélú.” – hangsúlyozta az igazgató.

Pokrovenszki Krisztián, a Múzeum főigazgatója köszöntő beszédében hangsúlyozta, fontos, hogy a két intézmény együtt tudott működni, így a kortárs művészet, a kortárs tánc is helyet kapott az intézményükben. Közelről láthatjuk azokat a művészi kellékeket, alkotásokat, melyeket Fehérváron vagy máshol rendezett bemutatókon a táncosok használnak. Ilyen különleges kiállítás még nem volt a Múzeumban, ám remélhetőleg lesz rá példa a jövőben is a két intézmény folytatódó együttműködésének köszönhetően.

Jelmez kiall balett2 CserPA

Az együttműködés és az összefogás óriási energiát ad a városnak, és ez példaértékű. Kortárs művészeti alkotásokat mutatnak be egy nagy múltú intézményben, a barokk Belvárosban, ami reprezentálja a kultúra sokszínűségét. – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester.Kiemelte, jó és helyes döntés volt az intézmény elindítása öt évvel ezelőtt. A Balett Színház bebizonyította, hogy helye van Székesfehérvár és az ország kulturális életében, és világszerte jó hírét viszi a városnak.

A tárlat 2023. november 24-ig, hétfőtől vasárnapig 9–19 óra között látogatható a Fő utca 6. szám alatti Rendház épületben.

(ÖKK, fotó: Ostorházi Helga)