A Fejér Holló Diákszínpad Kurázsi anyu címmel viszi színre február 21-én és 23-án a Ciszterci Szent István Gimnáziumban ezt a Bertold Brecht klasszikus színművét, amelynek címszereplője a 12. osztályos Tóth Marietta lesz.

Bertolt Brecht német drámaíró darabja, a Kurázsi mama megírása óta soha nem került le a színpadokról, és ezt sokrétegűségének köszönheti.

Már az alaphelyzete is érdekfeszítő. A főhősnő, Anna három felserdült gyermekével a harmincéves háborúban, a 17. században ide-oda vándorol ekhós szekerével, mozgó árusként. Abban bízik, hogy ez az ősi mesterség, a kereskedés eltartja őt és gyermekeit a háborúban is. Megtanult bármi áron túlélni.

Brecht azonban nem éri be egyetlen cselekményszállal, hanem drámák egész sorát bontja ki az általa epikusnak elnevezett színházban. A hatalmas anyagot zenei betétekkel, narrálással, feliratokkal tovább szövi, bonyolítja a cselekmény hullámhegyein és -völgyein egészen a megdöbbentő végkifejletekig.

A Fejér Holló Diákszínpad Nemes Nagy Ágnes fordítása alapján, Kurázsi anyu címmel viszi színre február 21-én és 23-án a Ciszterci Szent István Gimnáziumban ezt a klasszikus színművet, amelynek nagyszerű címszereplője a 12. osztályos Tóth Marietta.

Eilif szerepében Részeg Ákost, Stüssziében Adorjáni Mátyást, Kattrin, a néma lányéban pedig Deák Leát láthatjuk. A szakács Berkényi Csongor, a tábori lelkész Elbert Máté, Yvette Horváth Flóra. A további szerepekben: Varga Emília, Szauter Lelle, Bakos Luca Sára, Barasevich János Pál, Csuti Levente, Szabó Ábel, Kiszely Farkas, Stock Ágoston, Varga Dániel, Kovács Marcell, Csóka Zsombor, Varga Donát, Tóth Levente. Közreműködik Radics Éva, Sepsi Petra, Dénes Koppány, rendezte Ferenczy Noémi.

(Ferenczy Noémi, fotó: Simon Erika)