Magyar Himnusz címmel nyílt kiállítás szombaton délután Kárpát-medencei, kortárs magyar alkotóművészek munkáiból a Szent Korona Galériában. A tárlat célja megmutatni, hogy mit üzen napjainkban Kölcsey Ferenc legnagyobb hatású költeménye a kiállított műalkotásokon keresztül. A Józsa Judit Művészeti Alapítvány szervezésében megnyílt, lélekemelő tárlat február 24-ig látogatható.

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány nemzeti imádságunk születésének 200. évfordulója tiszteletére, Magyar Himnusz címmel hirdetett képző-, nép- és iparművészeti pályázatot, amelyen a Kárpát-medencében alkotó kortárs magyar művészek vettek részt. A tárlatnyitón Spányi Antal püspök köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy „a magyar lélek olyan gazdag, hogy abból csodálatos alkotások, lelki-szellemi gazdagságok jönnek elő.”

Magyar Himnusz kiall24 3

„A magyar ember teremtő ember, szépet és jót teremt magának, és ezt át akarja adni az utána következő nemzedékeknek. Ez nem csak az egyén szívéből és lelkéből forrásozik, hanem abból a gyökérből, amely visszamegy évszázadok és évezredek múltjába. Onnan jön az a gazdagság, amely egyre inkább erősödik, egyre több, egyre szebb, egyre nagyobb és teljesebb lesz. Így dobban a szívünk a magyar ritmusra, így érezzük megszólítva magunkat a magyar verseket hallgatva, és így érezzük közel lelkünkhöz a festményeket, szobrokat, alkotásokat.” – fogalmazott a megyéspüspök, hozzátéve, hogy „Isten ajándéka, hogy kik vagyunk, Isten ajándéka, hogy vagyunk, de nem csak a múlt őrzéséről van szó, hiszen a magyar kultúra mindig élő, eleven, ami folyamatosan gazdagszik, gyarapodik, nő és erősödik.”

„A Himnusz a magyar nemzeti identitás, a közösségi emlékezet, a hazaszeretet, a hazafiság, a hősiesség, az önfeláldozás és az összetartozás erejének megtestesülése” – hangsúlyozta a Magyar Himnusz című kiállítás megnyitóján Józsa Judit kurátor.

Magyar Himnusz kiall24 4

Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, a tárlat kurátora szerint méltó és igazságos, hogy Himnuszunk születésnapját ünnepeljük a Magyar Kultúra Napja közeledtével. „Kölcsey Ferenc Himnuszának szövege és Erkel korálokra emlékeztető dallama közös remekmű, nemzeti imánk a közösségi identitás, a közösségi emlékezet, a hazaszeretet, a hazafiság és az összetartozás erejének megtestesülése. Államiságunk, nemzeti létünk, szabadság- és függetlenségvágyunk felségjelvényei, a Szent Korona, az Országzászló és a Magyar Címer mellett a Himnusz fejezi ki leginkább nemzetünk egységét, küzdelmes múltját, jelenét.” – fogalmazott a tárlat ötletgazdája és kurátora.

Józsa Judit  a kiállítás kapcsán szólt arról is, hogy hiánypótló tárlatról van szó, hiszen Magyarországon még nem szerveztek ilyen témájú, az anyaország határain túl élő művészeket is aktívan bevonó, Kárpát-medencei magyar testvéreinket magához ölelő, magas színvonalú tárlatot a 200. évforduló alkalmából. A célja megmutatni, hogy mit üzen napjainkban Kölcsey Ferenc legnagyobb hatású költeménye, a kiállított műalkotásokon keresztül.

Magyar Himnusz kiall24 2

Jakubek Tiborné, a házigazda Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója köszöntőjében a magyarságtudat kialakulásának lépcsőfokairól szólt, amik végigkísérik az embert csecsemőkorától öregkoráig. „Amikor elkezdjük hallani édesanyáktól az első szavakat, énekeket, az anyanyelvünket kezdjük megtanulni, amikor cseperedünk és elkezdjük hallgatni a magyar népmeséket, szép magyar nyelvünk kifejező gazdagságát ismerhetjük meg.” Hozzátette, hogy amikor megnövünk és elkezdjük tanulni a magyar Himnusz szövegét, addigra már kialakul a lelkünkben az a fajta magyarságérzés, ami szükséges ahhoz, hogy magyarnak tudjuk vallani magunkat.

A tárlatnyitón Székesfehérvár Önkormányzatát Lehrner Zsolt alpolgármester képviselte. A kiállítás megnyitása előtt a MusiColore Énekegyüttes műsorát hallhatta a közönség Radics Éva vezetésével.

(Gáspár Péter, fotó: Simon Erika)