A város egyik régi, szépen felújított patinás épületében, a Táncsics utcában nyitották meg a Mathias Corvinus Collegium új Székesfehérvári Képzési Központját, melyet ünnepélyes keretek között avattak fel csütörtökön délután. A képviseletet megáldották a történelmi egyházak székesfehérvári vezetői, köszöntők hangzottak el, volt ünnepi műsorösszeállítás is, majd dr. Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke Huszárvágás című könyvének bemutatójával folytatódott az este.

MCC epuletavato24 2

A Mathias Corvinus Collegium 28 városban – köztük Székesfehérváron – működteti az általános és középiskolás diákoknak szóló, tehetséggondozó programjait, ezen kívül ismeretterjesztő előadásokat szervez az érdeklődő közönség számára. A fehérvári képviselet a Király sori GRAND Inkubátorházból a Táncsics Mihály utca 2. szám alatti volt banki, felújított épületbe költözött, melyet ünnepélyes tanévnyitó keretében adtak át csütörtökön.

MCC epuletavato24 4

Az esemény kezdetén a történelmi egyházak székesfehérvári vezetői – Spányi Antal megyés püspök, Berze János református lelkipásztor és Bencze András evangélikus püspökhelyettes – megáldották az új képviseletet, kérve Isten áldását az épületre, az ott dolgozókra és a tanuló fiatalokra. Az ökumenikus szertartást követően a MCC diákjai, tanárai és szülői közössége adtak műsort.

MCC epuletavato24 3

A köszöntők sorát dr. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója nyitotta meg. Elmondta, hogy a fehérvári központot a legnehezebb időszakban, 2021-ben, a COVID idején nyitották meg, de az akadályokat könnyen vették, az oktatás az adott keretek között el tudott indulni. Mostanra több mint 200 középiskolás és közel 100 FIT-es (Fiatal Tehetség Program) általános iskolás diákjuk van. A képviselet megnyitása óta közel 50 ismeretterjesztő előadást tartottak, melyeken 2.200-nál is több érdeklődő vett részt.  Az MCC jelenlétére nagy volt az igény a városban és a régióban, nem csoda, hogy az eredeti épületüket hamar kinőtték és beköltöztek a történelmi Belvárosban található, nagyobb befogadóképességű épületbe, ami egykor bankszékház, majd takarékszövetkezeti fiók volt. A könnyen megközelíthető épületet rekordidő alatt, mindössze fél év alatt újították fel és alakították át úgy, hogy mindenben megfeleljen az oktatási, közösségi funkcióknak. „Az MCC képviseletei aktívan hozzájárulnak az otthont adó város, vármegye és régió életéhez. Ezért nagy öröm számunkra, hogy helyi képviseletünket sikeresen be tudtuk kapcsolni a város vérkeringésébe.” – hangsúlyozta dr. Szalai Zoltán.

MCC epuletavato24 5

Ugyancsak köszöntötte a résztvevőket Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Kiemelte, hogy az MCC székesfehérvári központja nem költözhetett volna jobb helyre a nemzet történelmi fővárosában, a nemzet szíve közepében, mint az ország bölcsője tőszomszédságába. A hely szelleme megadja az erőt az itt folyó, közös munkának is.

MCC epuletavato24 6

Östör Annamária, az MCC székesfehérvári képviseletének vezetője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy hetek, hónapok óta a felújításon és a megnyitón dolgoztak. Köszönetét fejezte ki a székesfehérvári és a budapesti munkatársak közreműködéséért, Székesfehérvár város vezetésének támogatásáért, valamint a szülők segítségéért. Kiemelte, hogy a diákok a legfontosabbak, őértük dolgoznak mindannyian.

MCC epuletavato24 8

A köszöntőket követően dr. Orbán Balázs Huszárvágás című könyvének bemutatójával folytatódott az este dr. Cser-Palkovics András vezetésével. Székesfehérvár polgármestere a város közössége, valamint a mostani és a leendő diákok nevében köszönetét fejezte ki a Mathias Corvinus Collegiumnak a műemléki védettségű, belvárosi épület felújításáért. Dr. Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy azokat a diákokat keresik szerte a Kárpát-medencében, akik a kötelező és előírt iskolai oktatáson túl többet szeretnének. A cél olyan felnőttek nevelése, akik a tehetségükhöz méltó karrierutat járnak be, és lesznek a magyar politikai, gazdasági, kulturális és üzleti elit tagjai a következő évtizedekben.

MCC epuletavato24 7

A könyvvel kapcsolatban elhangzott: a tudományos és elemzői igényességgel készült kiadvány címe – Huszárvágás – arra utal, hogy Magyarországnak a következő években, évtizedben egy bravúros “mozdulatsort” kell végrehajtania. A könyv annak a megközelítésnek a kibontását tartalmazza, hogy a világunk blokkosodni készül, egyre több a háborús konfliktus, a gazdasági szankció, az ellenségeskedés. Ez a kiindulópont nem jó Magyarország számára. Hazánknak egy stabil, nyitott világra lenne szüksége, ennek a felépítésén kell dolgoznunk, az összekapcsoltságot kell erősítenünk, és nemet kell mondanunk a blokkosodásra. Erről szól a huszárvágás stratégiája is, és ezért lett ez a motívum a könyv címe.

(ÖKK, Media24,fotó: Mátay Balázs)