A Lurkó Gyermekvédelmi Egyesületet által támogatott állami gondozott fiatalok tárlatvezetővel tekintették meg a Munkácsy Székesfehérváron című kiállítást. A fiatal támogatottak számára a múzeumpedagógus által vezetett programok olyan élményt nyújtanak, hogy a tinik mindig örömmel fogadják ezeket a meghívásokat.

Domány Adél történész a Szent István Király múzeum fiatal munkatársa gyorsan megtalálta a hangot, hogy felkeltse a figyelmet Pákh Imre gyűjteménye iránt.

Munkácsy Mihály korán árvaságra jutott, a nevelőapánál nevelkedő festővel sorsközösséget éreztek a fiatalok. Ezért kíváncsian követték, hogy Munkácsy asztalos inasból hogyan is vált külföldi akadémiákon és mesterektől tanuló, elismert alkotóvá.

A gyerekek között a legnagyobb sikere az Egy legény az asztalnál,  A szerelmi dallnak,  A kis cukor tolvajnak és Az elveszett gyermek festménynek volt.

Az új ismereteket a program végén, már a Rendház épületén kívül,  kvíz kérdésként vissza is kérdezték. És a jó válaszok után finomságokat választhattak maguknak a múzeumi program alatt is értően figyelők.

(ÖKK)