A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az iskolai erőszak és a kibertérben elkövetett bűncselekmények megelőzésének témakörében szervezett konferenciát az Alba Bástya Családsegítő és Gyermekjóléti Központban. A Székesfehérvári Diáktanács itt hozta nyilvánosságra annak a 600 fehérvári fiatal megkérdezésével készült felmérésnek az eredményét, amit az iskolai szóbeli, lelki bántalmazásról készítettek.

Míg 20 éve az iskolai erőszakos cselekmények és az ehhez kapcsolható események szinte csak az intézményekre és környezetükre korlátozódtak, addig mára – a digitális fejlődésnek köszönhetően – ezek áttevődtek az online térbe is. Számos helyen van szó a fiatalokat érintő bűncselekményekről, ahol az áldozatok beszámolói alapján cselekedtek. Most a város 26 oktatási intézményéből érkeztek pedagógusok és diákok a konferenciára, hogy együtt beszéljenek a kibertérben elkövetett és a fiatalokat érintő bűncselekményekről, valamint ezek megelőzési lehetőségeiről.

Az elmúlt tíz évben a bűncselekmények száma folyamatosan csökkent, a tavalyi évben viszont növekedett, éppen a kibertérben elkövetett bűncselekmények számának dinamikus emelkedése miatt – mondta Szabó Vendel rendőr ezredes, Fejér Vármegye rendőr-főkapitánya. Mint kiemelte, a rendőrség több intézkedést is hozott: országosan elindult a Mátrix program, mely a hatóságon belül, kifejezetten a kibertérben elkövetett bűncselekményekkel foglalkozó nyomozócsoportokat jelent, technikai fejlesztések történnek és az olyan szervezetekkel, mint például a bankszövetség, magasabb szintre emelik az együttműködést. „A legfontosabb dolgunk, hogy előzzük meg ezeknek a bűncselekményeknek a további növekedését, mert lassan minden típusú bűncselekményt el lehet követni a kibertérben, amihez a jogalkotónak és az állampolgároknak is fel kell zárkózni.” Hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos a rendőrség saját információszerzése mellett az az információ is, amit a lakosságtól kaphatnak. Ezért is nagyon kiemelt az együttműködés, aminek jó példája a mostani konferencia is.

KIbervedelem2 CserPA

Az elmúlt hónapokban többször egyeztettünk erről a problémáról a rendőrség szakembereivel is, illetve a Diáktanácson keresztül végeztünk egy felmérést az iskolákban, hogy a fiatalok hogyan élik meg az online térben elkövetett cselekményeket, és egyértelműen visszaigazolódott, hogy ezek jelen vannak az iskolákban – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester. „A konferencia arról is szól, hogy szembenézzünk a problémákkal. Sokszor nem is beszélünk ezekről, ezért kell társadalmi témává tenni, hogy megismerjük egyáltalán a probléma nagyságát. Egy biztos, hogy létező a jelenség.” Mint kiemelte, folyamatos egyeztetés zajlik ezügyben a városban a különböző szervezetek és az iskolák között. Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, az Alba Innovár Digitális Élményközpont létrehozásakor is szempont volt, hogy digitális tudatosságra neveljük a gyerekeket. Ha a digitális eszközöket, azok előnyeivel és persze használatuk kockázatával együtt ismertetjük meg a fiatalokkal, akkor sokkal tudatosabb felhasználóvá válhatnak – mondta.

Vörös Ferencné, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője elmondta, hogy nagyon sok esetben – az elmúlt időszakban főleg – az interneten keresztül fotókat, fényképeket töltenek fel egymásról a fiatalok, és sokszor előfordul, hogy a barátnő a barátnak elküld egy olyan képet, ami azért másra nem tartozna. Ezt követően továbbítják azt másoknak, és ha az online térbe ezek a képek bekerülnek, azokat onnan már nem lehet leszedni. A kompromittáló képek továbbosztása mellett nőtt azon online csalók száma is, akiknek a hiszékeny diákok számítanak az első számú célcsoportnak. A rendőrség jelenleg 21 olyan elkövetési módot azonosított, melyek nagy számban fordulnak elő a kibertérben. Hogy minél több elkövető kerüljön rendőrkézre, nyomozócsoportokat is létrehoztak, melynek tagjai a nap 24 órájában ezeket a bűncselekményeket próbálják felderíteni.

Hatszáz megkérdezett fehérvári iskolás 68,7 százaléka azt válaszolta, hogy igen – mondta Böhm László, a Székesfehérvári Diáktanács nemrégiben megválasztott elnöke, amikor Vaczula Dominik és Zsombok Zsófi Anikó alelnökökkel közösen ismertették azt a felmérést, amit az elmúlt hetekben végeztek a város iskoláiban. Arra a kérdésre, hogy „Bántottak-e fizikálisan az iskolában?” a megkérdezettek negyede válaszolt igennel, és ugyanennyien válaszoltak igennel arra a kérdésre, hogy is, hogy „Voltál-e már te magad is bántalmazó?”. A felmérésből kiderült az is, hogy a válaszadók 37 százaléka ismer olyan pedagógust, akit verbálisan vagy fizikailag bántalmazott egy diák. A fiatalok 39 százaléka válaszolt igennel arra, hogy ismer-e olyan diákot, kit a tanár bántalmazott verbálisan vagy fizikálisan.

KIbervedelem3

Az Alba Bástyában egy olyan észlelés-jelző hálózatot működtetünk, amiben pedagógusok, óvodai dolgozók, hatósági szereplők vesznek részt, és közösen segítünk egymásnak egy-egy probléma esetén – mondta Tisztl Henrik, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője. Sok nehéz élethelyzetben sikerült már megoldanunk problémákat, most is egy viszonylag újfajta problémával szembesülnünk és megoldásokat kell keresnünk.

A konferencián előadást tartott többek között a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi és Pszichológiai Alosztályának munkatársa, a Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztályának kiemelt főelőadója, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság Bűnmegelőzési Osztályának szakembere, valamint a Magyarországi Iskolai Szociális Munkások Közhasznú Egyesületének vezetője is.

(Fotó: Simon Erika)