A padovai fegyverszüneti egyezmény 105. évfordulóján néma koszorúzással emlékeztek meg az I. világháborúban elhunyt katonákról. A város közösségeinek képviselői a Fekvő katona szobor előtt hajtottak fejet a háborúban elesettek emléke előtt.

Fekvo katona 1vh koszor1

A Fekvő katona szobránál rendeztek néma koszorúzást a padovai fegyverszüneti egyezmény aláírásának 105. évfordulóján. Az egyezményt, ami pontot tett az Osztrák-Magyar Monarchia első világháborús szereplésére 1918. november 3-án kötötték. Az okmány értelmében a csapatoknak azonnal be kellett szüntetniük a harcokat, az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregét pedig le kellett szerelni. A háború utolsó napján több mint 300.000 monarchiabeli katona esett olasz hadifogságba.

Fekvo katona 1vh koszor2

A Fekvő katona emlékműnél közösen helyezett el koszorút Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Cser-Palkovics András polgármester, Lehrner Zsolt alpolgármester, Östör Annamária, dr. Kovács Zsoltné, Földi Zoltán, Márton Roland és Pintérné Varga Anna Mária önkormányzati képviselők, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, Wilmek Tibor, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke, valamint Spányi Antal megyés püspök és a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség nevében Prépost Károly másodfelügyelő. A hősök emléke előtt tisztelegtek a Székesfehérvár Helyőrségben szolgáló magyar és nemzetközi katonai szervezetek képviselői, a vitézi rendek, a huszár, honvéd és katonai hagyományőrző egyesületek jelenlévő tagjai.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)