Új bemutatóval, jelmezkiállítással, a kortárs tánc és a művészeti ágak kapcsolatáról szóló beszélgetésekkel készül a Székesfehérvári Balett Színház. Az ötéves születésnapját ünneplő fehérvári társulat előadásaira ettől az évadtól már bérletet is válthatnak a műfaj szerelemesei, hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója és Lehrner Zsolt alpolgármester tartott csütörtökön a Vörösmarty Színházban.

A Székesfehérvári Balett Színház bérletes előadása a Cirkusz című, három felvonásos táncszínházi esttel folytatódik ma a Vörösmarty Színházban. A közönség az „Idézőjelek”, az Un Ballo és a Cirkusz produkciókat láthatja a nagyszínpadon, majd az előadást követően egy beszélgetés keretében mutatják be Müller Péter legújabb, Ludus amoris – Játék az életünk című könyvét.

Az ötéves társulat különleges programokkal készül az ünnepi évadra, tájékoztatott Egerházi Attila, a Balett Színház igazgatója. Mint mondta, alapításuk óta kortárs műhelyük jó kapcsolatot alakított ki a társművészetek fehérvári intézményeivel is. A Vörösmarty Színházzal, az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral és az Alba Regia Táncegyesülettel együttműködve számos nagysikerű közös előadást valósítottak meg. Most egy újabb terület felé nyitnak: november 2-án, csütörtökön 18 órakor a Szent István Király Múzeumban nyílik különleges jelmezkiállítás. Az ingyenesen látogatható tárlaton az érdeklődők betekintést nyerhetnek a balett művészeti világába, megcsodálhatják az elmúlt évek kreatív tervezőinek, Pajor Patrícia, Herman Anett és Dusana Heráková alkotásait, megismerhetik a balett jelmezeinek történetét és szépségét. A november 24-ig látható kiállításban rendszeresen szerveznek beszélgetéseket is.

A folytatásban november 8-án, szerdán 19 órakor új bemutatóval várják a közönséget. A Nomádok című táncszínházi darab témája a vándorlás: a nomád életforma mellett reflektál a táncosi létformára is. Egerházi Attila a balett zenei világáról elmondta, kortárs táncnyelven íródtak és leginkább az ősi magyar zenei világból merítenek. „Célunk, hogy az előadás a nézőből minél több képet hívjon elő, és rádöbbentse arra, valahol mindannyian nomádok vagyunk.” Az új bemutató mellett ezen az esten ismét látható lesz a Blablabla. A legelső mű, amelyet a Székesfehérváron öt éve alapított kortárs táncszínház bemutatott.

A bemutató kapcsán a csütörtöki sajtótájékoztatón Lehrner Zsolt alpolgármester örömét fejezte ki, hogy Székesfehérvár kulturális palettája öt évvel ezelőtt új intézménnyel, a Székesfehérvári Balett Színházzal bővült. A nagy múlttal rendelkező művészi társulatok színvonalas produkciói mellett a kortárs tánccal újabb közönséget szólítottak meg itthon és nemzetközi színpadokon egyaránt. Mára már rendelkezik a város egy olyan kulturális potenciállal, amely erősíti a kulturális turizmust.

A Székesfehérvári Balett Színház előadásaira a belépőjegyeket a Vörösmarty Színház pénztárában (Székesfehérvár, Fő utca 8.) és weboldalán, a www.vorosmartyszinhaz.hu/jegyrendeles lehet megvásárolni. További részletek: https://fehervaribalett.hu/

(ÖKK)