A jövőben közösen dolgozik a sportolók és a sportág sikerérét a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia Alapítvány, a Kodolányi János Gimnázium, valamint az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar. A partnerek együttműködési megállapodásának aláírására kedden délután, sajtónyilvános eseményen került sor.

Sokéves előkészítő munka után három éve Sukorón kezdte meg működését az ország első, államilag támogatott kajak-kenu akadémia, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia. A háromszoros olimpiai bajnok, Kovács Katalin egy olyan egyedülálló akadémiát álmodott meg, ami hosszútávon is kiemelkedő utánpótlásműhelye lehet a kajak-kenunak. E cél elérése érdekében kezdődött meg a munka Sukorón, ahol a tervek szerint egy olyan sportkomplexumot és módszertani központot építenek fel, amely igazi bölcsője lehet a sportágnak. Az utánpótlás-nevelés egyik fontos része azonban, hogy a fiatal tehetségek ne csak a vízen, de az iskolapadban is teljesítsenek. Ennek érdekében írt alá kedden délután együttműködési megállapodást a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia, a Kodolányi János Gimnázium és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar. A megállapodásnak köszönhetően a tanulók többek között egyéni tanulmányi rend kialakítására kapnak lehetőséget, valamint az edzőtáborokra és versenyekre is rugalmasan utazhatnak.

KovacsKatalinAkademia szfv2

„Örömteli pillanat ez, hiszen egy viszonylag hosszabb előkészítést követően, az első pillanattól az volt a célunk, hogy az akadémia Székesfehérvárra jöjjön. Ezzel pedig segítsen még erősebbé tenni a Velencei-tó és Székesfehérvár kapcsolatát, a fiataloknak pedig megadja azt a lehetőséget, hogy ezt a nehéz, de nagyon szép sportágat válasszák.” – fogalmazott a megállapodás fontosságáról dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki hozzátette: az akadémia jelenléte nem csak az utánpótláskorú sportolóknak, de az idősebb korosztálynak is lehetőséget ad a sportolóknak. Kiemelte, hogy a város számára nagyon fontos partnerek együttműködése válik most hivatalossá, hiszen az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karral is szoros a kapcsolat, valamint a Kodolányi János Gimnázium mögött álló Kodolányi Egyetem is kiemelt partnere a városnak. Hangsúlyozta, hogy Székesfehérvár mindig is iskolaváros volt, a sport és az oktatás kapcsolatára pedig jó példa az Óbudai Egyetem által indított sportközgazdász és sportmenedzser szak, valamint a Kodolányi János Gimnázium sportosztálya, melyek mind a sportolók fehérvári jövőjét segítik elő. A városvezető elmondta, hogy az akadémia jelenléte a városban nem csak Székesfehérvár és a sportág kapcsolatát erősíti, de még inkább megtölti élettel a nemrég felújított Csónakázó-tó környékét is.

KovacsKatalinAkademia szfv1

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem megbízott rektora arról beszélt, hogy az egyetemnek évek óta kiemelt célja a sport, a sportos életmód támogatása. Ennek érdekében keresik a lehetőséget az együttműködésre a sportági szervezetekkel, akadémiákkal. Elmondta, hogy az intézmény 12.000 hallgatója között jelenleg is sok a sportoló, ezért évekkel ezelőtt élsportolói programot vezettek be, de a tömegsportokat is támogatják. „Ez csak az első lépése azoknak a lehetőségeknek, amiket a jövőben közösen kiépíthetünk.” – zárta köszöntőjét a rektor.

A Kodolányi János Gimnáziumban már tízéve létezik sportosztály, ahol a sportoló diákoknak támogató környezetet teremtenek az eredményesség érdekében. „A mai együttműködési megállapodás elismerése annak a pedagógiai munkának, amit a pedagógusainak évek óta végeznek. Az a célunk, hogy támogató környezetet biztosítsunk, ami nem csak figyelembe veszi és segíti, de maximálisan elismeri, hogy a sportolók életvitele más.” – fogalmazott Csöngei Gabriella, a Kodolányi János Gimnázium igazgatója. Az igazgató elmondta, hogy évről évre hangsúlyozzák a diákok számára a többlábon állás, valamint az érettségi és a továbbtanulás fontosságát. A sportoló diákok sokszor felnőtteket meghazudtoló módon teljesítenek, a gimnázium egyik fontos küldetése, hogy minden eszközzel támogassák ezeket a fiatalokat. Kiemelte: Kovács Katalin személyes példája olyan inspirációt jelenthet ezeknek a fiataloknak, ami arra ösztökélheti őket, hogy mind a tanulás, mind az sport területén jobban teljesítsenek.

KovacsKatalinAkademia szfv3

Kovács Katalin, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: igyekeznek minden elvárásnak megfelelni az intézmények felé. Az akadémia életében kiemelkedően fontos a mai nap, hiszen mint fogalmazott, a működés kezdetekor azt fogalmazták meg, hogy minden tagnak a legmagasabb szakmai képzést szeretnék biztosítani, ez pedig a közoktatási intézmények nélkül kivitelezhetetlen. A háromszoros olimpiai bajnok beszámolt arról, hogy az akadémia az oktatás minden területén jelen szeretne lenni. Az általános iskolákban a testnevelő tanárok segítségével szeretnék megismertetni a sportágat, még a középiskolákban a sport és a tanulás fontosságát szeretnék hangsúlyozni. „Valljuk, hogy az a gyermek tud jól teljesíteni az iskolapadban, aki mellette rendszeresen sportol. Megnyugvás hallani, hogy ebben partner tud lenni a gimnázium és az egyetem is. (…) A sport és a tudomány elválaszthatatlan egymástól, a sporttudomány pedig nagy mértékben tudja segíteni az akadémia, valamint a sportág eredményességét.” – emelte ki Kovács Katalin, aki saját példáján is tudja, mennyire fontos, hogy a pedagógusok toleránsak legyenek a sportoló diákokkal. A kuratóriumi elnök nagyon várja a közös munkát és bízik benne, hogy hosszútávon is sikeres lesz az együttműködés.

ÖKK, fotó: Simon Erika)