Közel 27 ezren látták eddig a világhírű magyar festőművész, Munkácsy Mihály alkotásait Székesfehérváron, így rendkívül örömteli bejelentést tett ma a tárlat helyszínén, a Szent István Király Múzeum Rendház épületében a város alpolgármestere, Róth Péter, Pokrovenszki Krisztián múzeumigazgató társaságában: a nagy érdeklődésre tekintettel az eredetileg tervezettnél egy hónappal tovább, február 18-ig látható a Munkácsy Székesfehérváron – Válogatás Pákh Imre gyűjteményéből című, szeptember közepén nyílt kiállítás.

Munkacsy kiall4

– Jól érzi magát Munkácsy Fehérváron, a számok ezt bizonyítják, hiszen már 30 ezerhez közelít a látogatók száma, akik látták Pákh Imre gyűjteményét. Az az örömteli hírünk van, hogy a Munkácsy Alapítvány és a múzeum közötti tárgyalások eredményre vezettek, így az eredetihez képest több, mint egy hónappal tovább, február 18-ig látogatható ez a páratlan gyűjtemény – jelentette be Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere.

Munkacsy kiall6

A válogatott műalkotások között több mint hatvan festményt, nyolc grafikai munkát láthatnak a látogatók Munkácsy Mihály életművéből, valamint más alkotók Munkácsyról készített festményeit és Pásztor János Munkácsyt ábrázoló szobrát. Emellett decemberben egy újabb festménnyel bővült a tárlat, mely Pákh Imre Munkácsy-gyűjteményének legújabb darabja. A Szerelmi dal című alkotást Munkácsy Mihály az 1880-as évek második felében festette a kosztümös zsánerjelenetekből álló képsorozata részeként.

Munkacsy kiall3

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy Pákh Imre gyűjteménye ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon. A folyamatosan gyarapodó gyűjteményt 2005 óta világszerte közel ötven kiállításon láthatta a közönség. Székesfehérvár a negyvennyolcadik állomása a tárlatnak.

Munkacsy kiall2

A kiállítás székesfehérvári műtárgya a Szent István Király Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményben őrzött, a 18. század végén készült francia neoreneszánsz karosszék, amely Munkácsy Mihály párizsi műterméből származik. A szék Munkácsy egyik zsánerképén is szerepel, később pedig Balló Ede festőművésztől került Ybl Ervin tulajdonába.

Munkacsy kiall5

A Munkácsy-kiállítás 2024. február 18-ig, hétfőtől vasárnapig 9 és 19 óra között látogatható a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. A jegyárakról és további részletekről a Szent István Király Múzeum honlapján tájékozódhatnak.

(SZIKM/Media24, fotó: Mátay Balázs)