Rendkívül sikeres országszerte, így Székesfehérváron is Magyarország Kormánya jóvoltából a 65 év felettiek számára ingyenes biztosított szolgáltatás, a Gondosóra program, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat. A kiemelt érdeklődésre tekintettel Székesfehérváron dr. Cser-Palkovics András polgármester felkérésére több civil szervezet is segítséget nyújt a regisztrációban. A részletekről szerdán Róth Péter alpolgármester sajtótájékoztató keretében adott tájékoztatást.

Gondosora2

„Ez a program egy jó lehetőség az idősek számára – főleg azok számára, akik otthonukban egyedül élnek -, hogy egyetlen gombnyomással segítséget tudjanak kérni egy diszpécserszolgálat közreműködésével, ha arra szükségük van. A regisztrációban is segítséget kap, aki ezt igényli. Dr. Cser-Palkovics András polgármester felkérésére több önkormányzati képviselő segítette és segíti a regisztrációt az idősek számára, sőt civil szervezetek is részt vettek és vesznek az akcióban önkénteseik és munkatársaik közreműködésével. A program mindenki számára nyitott, akár mi magunk tudjuk idős hozzátartozóinkat regisztrálni, akár ő maguk regisztrálnak, ha szükséges, a már említett segítséggel. Aki már regisztrált, az néhány héten belül futárszolgálat által kapja meg a gondosórát, amely gyorsan és egyszerűen beüzemelhető, majd szükség esetén használható. ” – foglalta össze a lényeget Róth Péter.

Székesfehérvár alpolgármestere külön kiemelte és megköszönte a segítő szervezetek, a Fiatal Családosok Klubja Székesfehérvár Alapítvány (FICSAK), az Ifjúság a Jövő Családjaiért Kulturális Egyesület (ICSKE), a Palotavárosiak a Palotavárosért Szociális Egyesület (PAPSZE) és az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért tevékenységét. A Gondosórát a továbbiakban is lehet igényelni, melyhez – hasonlóan az eddigiekhez – a fenti civil szervezetek önkéntesei szívesen nyújtanak segítséget.

Gondosora3

A Gondosóra program Magyarország Kormánya által elindított ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

Gondosora4

A Gondosóra program, egy 0–24 órás Diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával működő, Európában egyedülálló program. Mérföldkőnek és jelentős támogatásnak számít az idősgondozás területén: nagy segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség és a biztonság egy gombnyomásra elérhető.

A Gondosóra programban megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz INGYENES, Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.

A program segít abban, hogy az idős emberek szükség esetén egyszerűen elérjék azt a személyt, aki gyorsan, valódi segítséget tud nyújtani nekik. Az első számú kontaktszemélyek – a segítő családtagok, rokonok, ismerősök, szomszédok – önzetlen és felelősségteljes tevékenységet végeznek, hiszen általuk és a programnak köszönhetően a biztonságérzet, az éjjel-nappali figyelem biztosítása és a segítségnyújtás bentlakásos ellátás igénybevétele nélkül is megvalósul.

(Media24, fotó: Mátay Balázs)