Fölényes, 104-77-es győzelmet aratott a Zalakerámia-ZTE KK ellen hazai környezetben az Arconic-Alba Fehérvár a férfi kosárlabda NB I/A bronzcsatájának első ütközetén, így 1-0-ra vezet az egyik csapat harmadik sikeréig tartó párharcban.

A találkozó előtt egyértelműen az Alba volt az esélyesebb, ám ezzel a kijelentéssel már illik óvatosan bánni, miután hasonló volt a helyzet az elődöntőben a Szolnok ellen, 1-0 után háromszor kapott ki az Alba és nem jutott be a fináléba, hiába verte végig – a Falcóval karöltve soha nem tapasztalt nagy előnyt kiépítve – a mezőnyt az alapszakaszban. Ami még nehezítette a kék-fehérek dolgát az Roberts sérülése, aki éppen a Szolnok elleni csata során a legrosszabbkor dőlt ki, tovább kurtítva az amúgy sem túl hosszú kispadot, ami döntő faktor volt a párharc elbukásában.

A ZTE oldalán további előny, hogy az edző, Matthias Zollner két éve éppen az Albával nyert bronzot, majd a legutóbbi idény közben kellett távoznia Fehérvárról, így a német tréner igencsak motivált korábbi klubja ellen, és kellőképpen ismeri is azt, dacára a sok játékoscserének. Végül nem történt meglepetés, éppen a ZTE eresztett le, fáradt el talán jobban a hajrára, így az Alba simán behúzta a találkozót.

Az első félidőben is végig a házigazdák irányítottak, vezettek, de a zalaiaknak sikerült rendre felzárkózni. Ez a második negyed közepéig tartott, amikor 33-33-nál egyenlített a ZTE. Innentől kezdve egy 14-2-es rohanással jelentősen ellépett az újra remek formában kosarazó Vojvoda által vezérelt Zubillaga-legénység. Innen már 10 pont alá is csak egy rövid ideig tudott „visszanézni” a „Zete”, amely egyre inkább feladta a meccset, a befejezés előtt szűk két minutummal már 30 volt közte (102-72), végül már csak a fiatalok voltak pályán, s 104-77 lett a vége.

A 29 pontos Vojvoda mellett a 20 pontot és ugyancsak 20 (!!) lepattanót szerző Dickey, valamint a 21 pontos Barnett, továbbá a 17 ponttal és 10 lepattanóval záró Philmore húzta leginkább a szekeret, még az is belefért, hogy Chambers most nagyon harmatosan játszott, 10 dobásából mindössze egy (!) szédült be a gyűrűbe.

Folytatás kedden (május 14) 18.00 órakor a Zalaegerszegi Sportcsarnokban.

(Fotó: Simon Erika)