Székesfehérváron rendezték szombaton az SM Világnap országos rendezvényét, a találkozóra sclerosis multiplexes betegek és családtagjaik érkeztek hazánk különböző tájairól városunkba. Az SM világnap (Word MS Day) minden évben május 30-án van, a tradíció szerint pedig az időponthoz legközelebbi hétvégi napon tartják – a sclerosis multiplexes betegek bevonásával – a központi rendezvényt.

Az SM Világnap célja a betegedukáció mellett, hogy a társadalom figyelmét ráirányítsa az SM-betegek és családjaik nehézségeire. Ebben az évben is az ország minden részéből érkeztek a rendezvényre, melynek szakmai programját a Magyar Neuroimmunológiai Társaság együttműködésével alakították ki.

Az esemény fővédnöke dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere volt, aki elmondta, hogy a város mindig nyitott az országos jelentőségű ügyek iránt, és különösen igaz ez az emberek számára olyan kiemelten fontos területen, mint az egészségügy. Az SM Világnap egy jó lehetőség arra, hogy felhívjuk a betegségre a figyelmet, és megadjuk a lehetőséget a szakembereknek, hogy az érintetteknek és családjuknak adjanak át olyan tudást és információt, ami könnyebbé teheti a betegség elfogadását, elviselését és az ezzel való együttélést. „Nagyon örültem annak, hogy 2015 után ismét Székesfehérvár adhat otthont ennek az országos rendezvénynek, melynek keretében egy tanulságos és emberileg is fontos napot tölthetnek együtt azok, akik az ország különböző részeiről a városba érkeztek.” Mint mondta, a világnapoknak azonban van egy olyan „veszélye” is, hogy hajlamosak vagyunk kipipálni egy nappal egy problémakört. Így sokkal fontosabb az, hogy egy-egy ilyen alkalommal az úgymond szürke hétköznapok problémáira hívjuk fel a figyelmet.

A rendezvény résztvevőit Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnöke is köszöntötte. Mint elhangzott, egy társadalmi szempontból is fontos problémáról van szó, hiszen az SM-betegek többségénél a huszas-harmincas életévekben fedezik fel a sclerosis multiplexet, tehát sokezer család sorsa múlik azon, hogy a betegek meddig őrizhetik meg munkájukat, aktivitásukat, önállóságukat.

SM vilagnap23 1

A Hotel Magyar Király előtti téren látványos közös fotózást is rendeztek, melyen az SM- betegek az SM Világnap zászlóit magasba emelve üzentek az itthoni és világszerte élő sorstársaiknak.

Magyarországon mintegy tízezer sclerosis multiplexes beteg él. Az SM az idegrendszert, illetve az agyat támadja meg, a betegség agresszivitásától és az időben megkezdett kezelésektől függ a betegek hosszú távú sorsra. Azért is hívják az SM-et ezerarcú kórnak, mert az idegrendszer károsodásának pontos helye és mértéke határozza meg azt, hogy milyen tünetekkel szembesül valaki, meg tudja-e őrizni önállóságát, vagy adott esetben mozgáskorlátozottá válik-e. Az SM leggyakrabban a húszas-harmincas életévekben jelenik meg, autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer a rendellenes működése miatt támadja meg az idegsejtek szigetelését.

Az SM Világnapon szerte a világban a betegségre és a betegekre hívják fel a társadalom figyelmét, és lehetőséget teremtenek a betegséggel élőknek a közösség támogató erejének átélésére. Magyarországon a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány minden évben más-más helyszínen tartja az SM Világnap központi rendezvényét. Tavaly Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia székháza adott otthont az országos programnak, 2023-ban pedig – 2015 után – ismét Székesfehérvár volt a házigazda.

(Forrás: ÖKK Fehérvár, fotó: Bácskai Gergely)