Biograd na Moru város polgármesterének és közgyűlési elnökasszonyának meghívására Székesfehérvár delegációja pénteken részt vett a horvát testvérváros ünnepi közgyűlésén, hagyományos Szent Anasztázia Regatta vitorlásversenyén és ismerkedett a város turisztikai projektjeivel, fejlesztéseivel.

A hétezer lelkes és a nyári szezonban közkedvelt kikötővároska védőszentje, Szent Anasztázia napja köré szervezett ünnepségeken a horvát tengerparti település együtt ünnepelt a számos külföldi testvér- és partnervárosból, továbbá a Horvátország más régióiból érkezett önkormányzati delegációkkal. Az ünnep alkalmából több mint húsz kitüntetett részesült elismerésben, a diákság, a tudomány, a helyi közösségi élet érdekében végzett munkájáért.

A díszközgyűlésen – közel 700 meghívott vendég előtt – a város polgármestere a baráti kapcsolatok és a közösség összetartó erejét emelte ki, melyet az elmúlt évek nehézségei – covidjárvány, háborúk – idején megtanultunk még inkább értékelni és megbecsülni. „Horvátországi és külföldi barátaim, kollégáim arra kérnek, hogy mondjam el nekik a siker titkát. És én, mint egy papagáj, mindig ugyanazt ismétlem mindannyiuknak, csak egy szóval, és ez így szól: összetartozás.” – mondta Ivan Knez polgármester.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő vett részt Biograd na Moru ünnepi közgyűlésén. A horvát várossal közel tizenöt éve ápol Székesfehérvár partnerséget, továbbá a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat is jó kapcsolatot épített ki a Zadar megyei településsel.

Biograd24 2

Az elmúlt évek alatt létrejött sokrétű és változatos együttműködésnek számos szép példáját sorolhatjuk fel: gasztronómiai, történelmi, turisztikai fesztiválokon való megjelenés, egyházi és nemzetiségi programok. A két település közötti kapcsolatot megkoronázta az az együttműködési megállapodás, amely 2016 novemberében született a „Fehér városok”, azaz Biograd Na Moru, a romániai Gyulafehérvár és Székesfehérvár között.

2022-ben a Fehérvári Médiacentrum munkatársai Dalmáciában kutatták a magyar Árpád-házi uralkodók és családtagjaik emlékét őrző kultuszokat és helyszíneket. A dokumentumfilm és fotókönyv elkészüléséhez nyújtott segítséget is megköszönte a székesfehérvári delegáció Biograd na Moru polgármesterének. Városunk delegációja négy év után utazott ismét a Dalmát városkába, ahol a Városházán Ivan Knez polgármester fogadta a küldöttséget és ismertette meg velük Biograd város legfontosabb ipari, infrastrukturális, oktatási fejlesztéseit, melyeket az elmúlt években – részben támogatásokkal – sikerre vittek.

(ÖKK)