Székesfehérvárra látogatott kedden Finnország magyarországi nagykövete. Pertti Anttinen feleségével, Katriina Apajalahti asszonnyal és a SAMPO Finnbarátok Köre Egyesület tagjaival együtt érkezett a Városházára, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgármester fogadta őket. A baráti megbeszélést követően a nagykövet belvárosi városnézéssel folytatta programját.

Székesfehérvár 1957-ben kötött testvérvárosi szerződést a finnországi Kemivel, ez városunk legrégibb testvérvári kapcsolata. Többek között erről a közel 70 éves barátságról is szó esett Pertti Anttinen fehérvári látogatásán, melyen részt vettek a SAMPO Finnbarátok Köre Egyesület vezetőségi tagjai és Lehrner Zsolt alpolgármester is.

Finn nagykov1

A finn nagykövetet és küldöttségét a Városházán fogadta dr. Cser-Palkovics András, aki úgy fogalmazott, Kemi és Székesfehérvár régi testvérvárosi kötődése erősíti Finnország és Magyarország kapcsolatát. Fehérvár polgármestere hangsúlyozta, városunk elkötelezett a finn kulturális, gazdasági és NATO-kapcsolatok ápolásában, erősítésében. A baráti találkozón szó esett Székesfehérvár történelméről, iparáról, a napjainkban tapasztalható gazdasági kihívásokról, a munkaerőpiac helyzetéről, továbbá Finnország NATO-csatlakozása kapcsán a katonaságot érintő kérdésekről, valamint a további együttműködés lehetőségéről is.

Pertti Anttinen nagykövet és felesége, Katriina Apajalahti megnézték a Szent Korona hiteles másolatát és megismerték a fontos történelmi, várostörténeti értékeket őrző Dísztermet is. A városházi látogatást követően belvárosi városnézéssel folytatták a programjukat.

Finn nagykov2

Székesfehérváron idén ünneplejük a Kemi városától kapott és a Csónakázó-tó partján álló horgony elhelyezésének 40. évfordulóját. A város polgármestere Finnország nagykövetét is meghívta az ennek kapcsán megszervezésre kerülő augusztusi eseményre.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)