Székesfehérvár hagyományos fogadalmi ünnepére készülnek a Felsővárosban. A város egyik legrégibb közösségi eseményének részeként pénteken a Felsővárosi Általános Iskola diákjait várták a Szent Sebestyén-templom körbeölelésre, előtte a tanulók orgonamuzsikát és ünnepi éneket hallgattak a templomban. A fogadalmi misét január 20-án, szombaton délelőtt tartják.

Szép hagyomány a felsővárosi iskolások templomölelése, melyet idén is megszerveztek a Szent Sebestyén-napi ünnepkör keretében. Az esemény célja évről évre megmutatni a helyi gyerekeknek, hogy Székesfehérvár monumentális épülete milyen értéket képviselt a múltban és mit ad a mai kor emberének. A ma is látható templomot 1800 és 1807 között építették annak a kápolnának a helyére, melyet az 1738–1739-es pestisjárvány után hoztak létre a felsővárosiak. Akkor ugyanis megfogadták, hogy ha Isten segítségével kilábalnak a halálos kórból, akkor hatalmas házat építenek neki hálából. Az így felépült templomot Szent Sebestyén vértanú emlékére szentelték.

Szent Sebestyen templom korbeoleles24 2

„Az emberi élet ciklikusságra épül, és mi minden évben megünnepeljük azokat az eseményeket, határpontokat, amelyek a hagyományainkhoz, a gyökereinkhez kötnek bennünket. Idén sincs ez másként! (…) Minden ember őriz a lelke padlásán egy titkot, ami arról szól, hogy gondozni kell és fel kell eleveníteni, honnan származunk, az őseink milyen fogadalmakat tettek és miért. Nemes feladatunk és célunk, hogy mi is emlékezzünk ezekre a dolgokra, megéljük és ápoljuk azokat, függetlenül attól, hogy hány évesek vagyunk. Ha ezt a mai fiatalokban elültetjük és évről évre gyomlálgatjuk, rendezgetjük, akkor a hagyományok tartalmasak lesznek a jövő nemzedékek számára is.” – fogalmazott Földi Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője, a Felsővárosi Általános Iskola igazgatója.

Pénteken délelőtt a Felsővárosi Általános Iskola valamennyi évfolyama, mintegy 360 diák eljött a templomhoz, ahol ünnepi, egyházi dallamokat hallhattak két édesanya, Bezákné Braun Bernadett (orgona) és Rézmanné Schneider Georgina (ének) jóvoltából. Ezt követően a fiatalok és tanítóik, tanáraik közösen ölelték át ünnepélyesen a templomot, majd az iskolában folytatódott a Szent Sebestyén-napi tematikus program.

Szent Sebestyen templom Felsovaros 2

Január 20-án, szombaton szentmisével, közösségi programmal, hagyományos fánkosztással emlékeznek meg a városlakók a 285 évvel ezelőtti, halálos pestisjárvány idején tett fogadalomra. A 10.00 órakor kezdődő misét Spányi Antal megyés püspök celebrálja. Előtte, 9.40 órától a Primavera kórus koncertjével várják a misére érkezőket.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)