Szabadtéri kosárlabdapályával bővült a Vörösmarty Mihály Általános Iskola udvara. A kültéri, 3×3-as kosárlabda szabványoknak megfelelő pálya nem csak a gyerekek testnevelésóráin, hanem a nemzeti válogatott olimpiai felkészülése során is komoly szerepet kaphat. A pályát hétfőn délután sajtónyilvános bejáráson mutatták be.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége Szabadtéri Pályák Kihelyezési Programjának köszönhetően új kosárlabdapályával bővült a Vörösmarty Mihály Általános Iskola udvara. Az MKOSZ több mint tíz éve támogatja a szabadtéri pályák létrehozását, a Liget sori pályát is teljes egészében saját forrásból finanszírozták, az Önkormányzat és a Székesfehérvári Tankerületi Központ közreműködésével. A pályát nem csak a Vörösmarty Általános Iskola diákjai, hanem a közeli köznevelési és felsőoktatási intézmények tanulói, valamint helyi sportszervezetek is használhatják a későbbiekben. Miután közel található a Best Western Lakeside Hotel mellett található MKOSZ edzőscsarnokhoz, így fontos állomása lehet továbbá a 3×3-as kosárlabda-válogatott felkészülésének is.

Kosarpalya VorosmartyIsk2

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a pálya sajtónyilvános bejárásán elmondta, hogy a beruházás az MKOSZ forrásaiból valósult meg, ők finanszírozták az aszfaltozást, a pályaburkolatot és a palánkokat, a területet pedig Székesfehérvár Önkormányzata a Tankerületi Központtal közösen biztosította: „Nem messze tőlünk, a Lakeside Hotelben évek óta érkeznek edzőtáborozni a különböző felnőtt és korosztályos válogatottak, akiknek a munkáját ez a pálya is segíteni fogja, emellett pedig a diákok is szabadon használhatják majd.” – fogalmazott a polgármester, aki hozzátette: örömteli, hogy az iskolában a sport, a tudomány és a természet is találkozik, hiszen az új pálya mellett nemrég egy új okostanteremmel bővült az intézmény, valamint a közelben adták át a japánkertet is.

Fontos, hogy a gyerekek kipróbálhassák a kosárlabdát, és megszerethessék velük ezt a sportot – beszélt az utánpótlás-nevelés fontosságáról Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, aki elmondta, hogy a versenyrendszerek szervezése és a válogatottak támogatása mellett a sport népszerűsítése is fontos célja a szövetségnek. Az MKOSZ elnöke kiemelte, Székesfehérvár fontos stratégiai partnere a szövetségnek, ezért hálás a gördülékeny együttműködésért. Hozzátette, a pálya természetesen a tömegsporton és az utánpótlás-nevelésen túl, a három-három elleni szabályrendszerben játszó kosárlabda-válogatottak edzőpályájaként is funkcionál majd.

Kosarpalya VorosmartyIsk3

Pukler Gábor, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökségi tagja úgy fogalmazott: a pálya segíteni fogja a válogatottak felkészülését, akik jelenleg is a 2024-es párizsi olimpiára készülnek. A 3×3-as kosárlabda először a 2020-as olimpiai játékokon szerepelt, az elmúlt években pedig egyre népszerűbbé vált mind a játékosok, mind a szurkolók körében. A felnőtt női válogatott a legutóbbi alkalommal az utolsó pillanatban maradt le a kvalifikálásról, az idén azonban reális cél lehet, hogy kijussanak a párizsi játékokra.

Iskolánkban fontos szerepe van a testnevelésnek, az egészséges életmódnak, illetve az öko-programoknak – nyilatkozott Makainé Vida Bernadett, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola intézményvezetője. Hozzátette: a mindennapos testnevelésnek köszönhetően a gyerekek rendszeresen, profi körülmények között kosárlabdázhatnak.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)