Megérkeztek „Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok Kora” című kiállítás műtárgyai Székesfehérvárra. Több hatalmas láda rejti a különleges tárgyakat, melyek súlya egyenként a 130 kilogrammot is meghaladja. A Szent István Király Múzeum újabb nagyszabású kiállítása 2024. január 23-án nyit meg a Csók István Képtárban.

A Csók István Képtárnál a szakemberek pénteken kora délután megkezdték a műtárgyakat tartalmazó ládák kiemelését a teherautóból. Műtárgyvédelmi okokból a ládák kinyitására várni kell, ugyanis a hétvégét akklimatizációval fogják tölteni, hogy hozzászokjanak új környezetükhöz. A tárgyakat várhatóan a jövő hét elején kezdik el kicsomagolni, a Kínából érkezett szakemberek közreműködésével.

“Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok Kora” című tárlaton eredeti ókori kínai tárgyakat mutatnak be, melyek a mindennapokat, a temetkezési szokásokat, az uralkodókat szemléltetik, valamint a látogatók megismerkedhetnek a Kína határán élt nomád népekkel is. A tárlat kiemelkedő műtárgya az a halotti uralkodói jádepáncél, melyet 1460 darab jádelapból állítottak össze aranyszálakkal. Ahogy arról már beszámoltunk, a tárlat a Szent István Király Múzeum és három kínai intézmény – a Shanghai Múzeum, a Kuzhou Múzeum és a Chengdu Régészeti Intézet – partnerségében, valamint a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum együttműködésével jött létre. A kiállítás 2024. január 23-án nyílik és egészen a 2024. június 28-ig lesz látogatható Székesfehérváron, a Csók István Képtárban.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)