A WA Continental Tour Gold sorozatának részeként július 18-án, Székesfehérváron megrendezésre kerülő atlétika versenyen a résztvevők között lesz a 2016-os és a 2021-es olimpiai bajnok, 2022-es világbajnok és világcsúcstartó amerikai Ryan Crouser. Dobókörbe lép honfitársa, a magyar származású Joe Kovacs is, aki nem először vesz részt a Gyulai István Memorialon, hiszen a tavalyi évben győzelmet aratott. A kétszeres világbajnok (2015, 2019) szinte hazai közönség előtt versenyez, hiszen számos itthon élő rokona tavaly is kilátogatott a versenyre.

A parádés mezőnyben versenyez a 2017-es világbajnok és kétszeres fedettpályás világbajnok (2016, 2018) új-zélandi Tom Walsh, aki a 2021-es Gyulai István Memorial győztese is volt. Továbbá az indulók között olyan klasszisokat találunk, mint a 2022-es VB bronzérmes, amerikai Josh Awotunde, a 2022-es Európa-bajnok horvát Filip Mihaljević, a 2022-es EB ezüstérmes, szerb Armin Sinančević, a 2021-es év fedettpályás Európa-bajnoka és 2022-es EB bronzérmes, cseh Tomáš Staněk, a 2023-as fedettpályás Európa-bajnok, olasz Zane Weir és a 2022-es Afrikai bajnok Enekwechi Chukwuebuka.

A 200 méteres férfi síkfutás egyik világklasszis indulója a még csak 19 éves, amerikai Erriyon Knighton, aki megdöntötte Usain Bolt korosztályos csúcsait és 2022-ben világbajnoki bronzérmet szerzett. Emellett a 2022-es Gyulai István Memorial győztese és egyben versenycsúcstartója. Kitűnő formáját mutatja, hogy a napokban megnyerte az Egyesült Államok bajnokságát, méghozzá éppen Kenneth Bednarek előtt, akit szintén az indulók között köszönthetünk. Ő a tokiói olimpián ezüstérmet szerzett, és a tavalyi világbajnokságon is második lett. A mezőny tagjai továbbá a 200 m-es síkfutásban 2022-ben világbajnoki 5. helyet szerző dominikai Alexander Ogando. Ugyancsak a mezőnyben rajtol a 2022-es év Észak- és közép-amerikai bajnoka, Andrew Hudson, aki néhány napja a jamaikai bajnokságon is győzött.

Különlegesen izgalmasnak ígérkezik a 110 méteres férfi gátfutás olyan klasszisokkal, mint a 2021-es olimpiai bajnok jamaikai Hansle Parchment, és honfitársa, a hazája bajnokságát a világ idei legjobb eredményével megnyerő Rasheed Broadbell. Indul a néhány napja immár háromszoros USA bajnok (2019, 2022, 2023) Daniel Roberts és az idei fedettpályás amerikai bajnok Freddie Crittenden is, aki tavaly óta az észak-amerikai földrész bajnokának is vallhatja magát.

A sprint számok kedvelőinek igazi élményben lesz részük, hiszen a női 100m új nagy sztárja, a VB egyik legnagyobb esélyese, az amerikai Sha’Carri Richardson bombaformában érkezik Székesfehérvárra. A női 100 méteres mezőnyben minden külföldi induló jóval 11 másodpercen belüli egyéni csúccsal rendelkezik, így például az amerikai Twanisha Terry, aki 2022-ben világbajnoki győzelmet aratott 4×100 méteren, valamint a feltörekvő csillag, az 2 ötszörös NCAA győztes, a Santa Lucia-i Julien Alfred. Úgyhogy illusztris társaságban futhat a magyar csúcstartó Takács Boglárka.

A 200 méteres női síkfutásban a korábban már bejelentett 2022-es világbajnok, kétszeres Gyulai Memorial győztes és Gyulai Memorial csúcstartó, jamaikai, Shericka Jackson mellett indul az amerikai Tamara Clark, aki a 2022-es világbajnokságon hatodik helyezést ért el.

Mivel a szervezők már korábban is számos világklasszist jelentettek be, elmondható, hogy az olimpiai bajnokok, világbajnokok, világcsúcstartók, sztár atléták egész sora mutatja meg az atlétika minden szépségét a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon.

(MASZ)