Ünnepi hálaadó nyitó istentisztelettel kezdődik vasárnap a Székesfehérvári Református Egyházközség jubileumi éve. Az első fehérvári református gyülekezet megalakulásának 200. évfordulója tiszteletére egész évet felölelő programsorozatot szerveznek, amelyben többek között koncertek, történeti kiállítás, előadássorozatok szerepelnek.

1824-ben alakult meg az első református gyülekezet Székesfehérváron, így 2024-ben 200 éves jubileumot ünnepelnek együtt. Az egyházközség weboldalán Tóth Gergely történész rövid összeállításából kiderül, „Habár a török korban is éltek reformátusok a városban, az 1688. évi visszafoglalás után a hatóságok nem engedélyezték az egyházalapítást, és II. József türelmi rendelete (1781) után sem jött létre gyülekezet, mivel nem volt elég kérvényező. Így csak 1824. január 11-én alakult meg az eklézsia 130 fővel, és eleinte a sárkeresztesi egyházközség leányegyháza volt; templomát 1837-ben szentelték fel. A gyülekezet 1857-től már bizonyosan önálló anyaegyházként működött; 1870-ben iskolát is létrehozott. 1876-ban 2300 lelket számlált a hívek csoportja, majd a 20. században, az iparosítás következtében, a falvakból a városba költöző reformátusság révén tovább gyarapodott. 1950-ben megépült a maroshegyi imaház, majd 1999-ben megkezdte működését az egyházközség új intézménye, az Olajfa Református Óvoda. Az ezredfordulóra már mintegy 13 ezren vallották magukat a helvét hitvallás követőinek a városban. 2001-ben szentelték fel az új Budai úti templomot, majd 2002-ben elindult a Talentum Református Általános Iskola.”

A 200 éves évforduló ünnepi eseményeit a gyülekezetek közösen szervezik. Az éves program ünnepi hálaadó nyitó istentisztelettel kezdődik január 7-én, vasárnap 15 órakor. A Széchenyi úti templomban az igehirdető Nt. Imre Bálint mezőföldi esperes lesz. Ebben a hónapban még két alkalommal, január 14-én és január 27-én rendeznek koncertet. Jövő héten vasárnap a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium fuvolistái, tanárok és tanítványok együtt lépnek fel 16 órától a Budai úti templomban. A hónap utolsó szombatján, szintén ezen a helyszínen ad hangversenyt az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus. A 19 órakor kezdődő eseményen Bach H-moll miséje hangzik el Marcus Creed vezényletével.

Az ünnepi év részletes programja megtalálható a gyülekezet honlapján és közösségi oldalán.

(ÖKK)