Egy rejtélyes cipő az asztal közepén, egy gyalogátkelőhelyen látott közlekedési baleset, egy vonalkódleolvasó és egy, mindig a megoldást kereső, gondolkodó ember. Ez a négy dolog az alapja annak a fehérvári innovációnak, amelynek köszönhetően biztonságosabbá válhatnak a gyalogátkelőhelyek. Székesfehérváron tíz helyszínen hívják fel napközben villogó sárga fények az úton közlekedők figyelmét a gyalogátkelőhelyekhez érkezőkre, míg éjszaka e jelzés a gyalogos cipőjét megvilágító lézerfénnyel egészül ki.

A láthatóság növelése, egy balesetmentes világ megteremtése a célja Nagy Lászlónak, aki majd tíz évvel ezelőtt az informatikus pályáról a fejlesztés és közlekedésbiztonság irányába indult el. Így született meg a SafeXOne gyalogosvédelmi rendszer, amely ma már Székesfehérvár mellett az ország és Európa számos pontján megtalálható, és hamarosan a tengerentúli kontinens országaiban is szolgálja a közlekedők biztonságát.

Az ÖKK Podcast friss epizódjában Nagy László mesél az indulásról, a fejlesztésről, arról, hogy az ötletbe és az alkotótársakba vetett hit milyen nehézségeken segítette át és milyen változásokat hozott ez az új út számára. Természetesen a hallgatók választ kapnak a rejtélyes cipő kérdésére is.

Az adás meghallgatható a ÖKK Podcast oldalon.

(Csordás Csilla, fotó: Simon Erika)