A közösségi oldalakon egyre több a „troll”, az álprofil, amikor valaki másnak adja ki magát, mint aki valójában. A folyamat aggasztó, főképp, hogy már közéleti szereplők nevével is visszaélnek. Ma Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András hívta fel a figyelmet hivatalos oldalán, hogy nevével és fotóival visszaélve álprofilt hozott valaki (valakik?) létre, s a nevében nem éppen kedves hangnemű üzeneteket is küldözgetnek a hamis profil mögé bújva. Ez a fajta visszaélés most, amikor kampány van, kiváltképp érzékeny téma. Viccnek rossz, egyebekben pedig gerinctelen, rosszindulatú lépés az elkövető(k)től.

A bejegyzés teljes szövege itt olvasható:

„Tisztelt Fehérváriak!

Tudomásomra hozták, hogy valaki a hivatalos oldalamról lopott fényképekkel megpróbál egy ál-Facebook profilt létrehozni és működtetni. A profil az én nevemmel, az innen lopott profil- és borítóképpel működik, az elmúlt hetekből származó további fotókat is megjelenítve. A profil ráadásul a nevemben üzeneteket is küld, meglehetősen illetlen stílusban.

Nem tudhatom pontosan, kik és pontosan milyen céllal élnek vissza nevemmel, de valószínűleg nem véletlen, hogy ez a választás előtt pár héttel fordul elő.

Rendkívüli módon sajnálom, ha a helyi kampány erre a színvonalra süllyed, ehhez az eszköztárhoz nyúl. A Facebookon keresztül megtettem a szükséges lépéseket a kérdéses álprofil eltávolításáért, ha pedig lesz rá lehetőség, jogi lépéseket is kész vagyok tenni az ügyben.

Arra kérem Önöket, minden fehérvárit, hogy a következő hetekben fokozott figyelemmel járjon el, amikor a közösségi médiában közéleti tartalmakat lát, ha pedig ezen az oldalon kívül talál más Facebook-felületet, mely visszaél a nevemmel, jelezze azt számomra! Köszönöm!

dr. Cser-Palkovics András
polgármester”