A Pákozdi Katonai Emlékpark méltó helyszínt biztosított az idei Emlékhelyek Napja országos program központi eseményeinek szombaton. A nyitó ünnepségen zászló adományozásra került sor, kisplasztika kiállítást láthattak az érdeklődők, a kisgyerekeket pedig repülőgép szimulátorral várták.

A 10 órakor kezdődő ünnepi program a Katonai Emlékpark Kft. frissen kinevezett ügyvezetőjének, Görög Viktóriának köszöntő gondolataival, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatójának megnyitó beszédével indult. Az ünnepségen részt vett Székesfehérvár alpolgármestere, Róth Péter is.

A nyitóünnepség különlegességét a katonai hagyományokból ismert zászló adományozás, zászló áldás, és a tartós partnerséget – egymáshoz való hűséget – szimbolizáló zászlószegelés ceremóniája adta, melyen részt vettek a Honvédelmi Minisztérium, az egyházi, a térség önkormányzati, katonai- és hagyományőrző szervezetei, valamint a magyar történelmi családok képviselői.

Emlekhelyek Napja megnyito KEMPP 2

A nap gazdag programjában szerepelt a nagy háború befejezésének 105. évfordulója alkalmából készített, hanganyaggal bővített kültéri séta is a lövészárokban, a Vietnámi háború lezárása 50. évfordulójára összeállított kisplasztika kiállítás Farkas Aladár műveiből, valamint az „Egy-Én-Is-Ég Emlékezés Latinovits Zoltánra” című emlékműsor is Bencze Ilona, Trokán Péter Heinczinger Miklós és Tolcsvay Béla művészek közreműködésével.

A kisgyerekeket repülőgép szimulátorral, hadtörténelmi foglalkozásokkal és gyermeksarokkal várták, a nagyobbak pedig a BakaLand akadálypálya katonás kihívásait teljesíthették.

(ÖKK Fehérvár, fotó: Simon Erika)