Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben érkezett a városba az Emerson globális technológiai és szoftver vállalat azzal a céllal, hogy kibővítse gyártókapacitását a régióban. A kerek évforduló alkalmából az Emerson telephelyén köszöntötték a vállalat dolgozóit, valamint avatták fel a főbejárat előtti alkotást.

Kezdetben az Emerson a Videoton Ipari Park területén bérelt irodákat és gyártócsarnokot, hogy beindítsa a termelést néhány hagyományos és számítógép-vezérelt megmunkáló géppel, precíziós ipari szabályozószelep alkatrészeket gyártva más európai Emerson gyárak részére. A cégnek az első évben 25 kollégája volt. 2015-ben az Emerson átköltözött a Sóstó Ipari Parkban található jelenlegi otthonába, ahol ma már 630 munkavállaló dolgozik. A cég fejlett technológiájú ipari szabályozó szelepeket, gőzkezelő, szintszabályozó műszereket és szelepműködtető egységeket gyárt. Termékeikkel és szolgáltatásaikkal számos vevőt szolgálnak ki az energiaszektorban, a vegyiparban, különböző erőművekben, valamint a papír- és élelmiszeripar ágazataiban. Az Emerson fontos beszállítója a fenntarthatósággal kapcsolatos szektoroknak, mint a hidrogéngyártás, a szélerőművek, valamint a biológiai alapú vegyszerek előállítása és a dekarbonizáció különböző területei.

Emerson30 3

„1994-ben, öt évvel a rendszerváltás után az Emerson úgy döntött, hogy egy logisztikailag és gazdaságilag is nagyon jó helyen, az ipart és a kereskedelmet mindig is szorosan magához ölelő, gazdag kulturális örökséggel rendelkező városban, Székesfehérváron alapítja meg új magyarországi telephelyét.” – idézte fel az alapítás éveit Hopka Balázs, az Emerson Process Management Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Elmondta, hogy a cég termelése gyorsan nőtt, 1996-ban pedig már háromszor annyi munkatárssal kezdték meg az évet, mint az indulásnál. Növelték a termékek portfólióját, és később már a projekt üzletágban is komoly szereplők lettek. 2013-ban vették meg a telephelyet, ahol létrehozták a modern szelepszerelés európai központját. A következő években tovább bővült mind a termékek, mind a szolgáltatások palettája. „30 év után is jó itt dolgozni. Ez a cég mindig hoz új, izgalmas lehetőségeket és projekteket.” – zárta köszöntőjét Hopka Balázs, aki külön köszöntötte a munkatársakat, akik sajátjukként kezelték a céget és lelkiismeretes munkájukkal sokat tettek a sikerekért. Külön köszönte Székesfehérvár támogatását, hiszen mint fogalmazott: nem lehetnének ilyen sikeresek egy igazi otthon nélkül. Az ügyvezető igazgató bejelentette, hogy elkezdődött egy új épület tervezése, melyben az üzemi étkezde fog helyet kapni, a mostani kantin helyére pedig egy 100 fős nyitott irodát rendeznek be.

Emerson30 2

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében arról beszélt, milyen fontos mérföldkő ez a 30 év. A rendszerváltás után, mikor a várost meghatározó ipar összeomlott, egyben egy lehetőség is nyílt. Lehetőség arra, hogy egy modern gyáripar tudjon telepedni Székesfehérvárra. „Az Emerson az elsők között érkezett a városba, ami akkor egy megelőlegezett bizalom volt a város, valamint egész Közép-Európa felé.” – fogalmazott a polgármester, aki megköszönte, hogy a cég vezetősége bízott a városban. A döntés helyességét nem csak ez a 30. születésnap, hanem az újabb és újabb befektetések is megerősítik. Kiemelte, hogy az Emersonra mindig számíthatott a város a társadalmi felelősségvállalás vonatkozásában is.

Az Emerson európai elnöke, John Nita fontos stratégiai állomásnak nevezte a székesfehérvári telephelyet. A 30 éves évforduló az Emerson globális, több mint 120 éves történelmében is fontos mérföldkő. Az Emerson 1890-ben a Missouri-i St. Louis városából, kis cégként indult, mára azonban piacvezetők között tartják számon. A cég ebben a hónapban indította el a Connection to purpose kampányt, amivel arra szeretnének rávilágítani, hogy mindenki fontos szerepet játszik abban, hogy a cég sikereket érjen el. Az elnök méltatta valamennyi magyarországi telephely jelentőségét, kiemelve a székesfehérvári helyszínt, ahol tehetséges, jól képzett munkavállalók alkotják a csapatot.

A rendezvény végén ünnepélyes keretek között felavatták az Emerson főbejárata előtti emlékművet, valamint elismerésben részesítették azokat a dolgozókat, akik helyesen töltötték ki az Emerson 30 éves születésnapjára meghirdetett kvízt.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)