A Howmet-Köfém Kft. dolgozói 75 fát ültettek Székesfehérváron. A vállalat ezzel állít emléket annak, hogy 75 évvel ezelőtt, a világon először kamionokra való kovácsolt alumínium keréktárcsát gyártott clevelandi üzemében. A 75 fából 74 darabot a Palotavárosi tavak mellet ültettek el, kialakítva ezzel egy kisebb juharfa ligetet a városrészben. A 75. juharfa pedig a Howmet-Köfém Kft. székesfehérvári telephelyére kerül.

A Howmet-Köfém Kft-nek köszönhetően juharfa ligettel gazdagodott a Palotavárosi tavak északi része, az István király Általános Iskola mögötti területen. Csütörtökön kora délután a Howmet-Köfém Kft önkéntesei a Városgondnokság munkatársainak előkészítő munkáját követően és szakmai segítségével ültették el a 74 fát.

Az Alcoa e faültetési akcióval kívánt emléket állítani annak, hogy 75 évvel ezelőtt, a világon először kamionokra való kovácsolt alumínium keréktárcsát gyártott clevelandi üzemében. Ezzel egy olyan iparág alapjait teremtették meg, amely a mai napig is a legsikeresebb kerékgyártó technológia világszerte – mondta Katus István, a Howmet Wheel Systems alelnöke. A 75 fából 74 darab a Palotavárosi tavak északi tó részén ültettek el, a 75. juharfa pedig a Howmet-Köfém Kft. székesfehérvári telephelyére kerül. Ez az esemény is jelképe annak a több évtizedes csapatmunkának, amely lehetővé tette, hogy ma az Alcoa keréktárcsák a globális tehergépjárműpiac legtöbbet eladott alumínium keréktárcsái legyenek. Katus István örömét fejezte ki, hogy az önkéntes munkában a cég 95 dolgozója vett részt.

Székesfehérvár polgármestere megköszönte a cégnek a felajánlást. Azt, hogy az ünnep kapcsán is a közösség, a fenntarthatóság szerepelt az első helyen. A Palotavárosi tavak környékén jelenleg is zajlik az erdőtelepítés, és a városban is nagyon sok zöldfejlesztés történt az elmúlt években, amely ma egy újabb kis erdővel bővülhet – tette hozzá dr. Cser-Palkovics András. 

A fásítás előkészítésében a Városgondnokság szakemberei vettek részt, akik az ültetésben is segítettek. Idén összesen több mint 700 új fát ültettek el Székesfehérváron – tájékoztatott Bozai István. Egy elemzés adatait ismertetve a városgondnok kiemelte, hogy a Palotavárosban élők néhány éven belül tapasztalni fogják az erdőtelepítésnek és ennek a mostani ültetésnek is köszönhetően, hogy 2-3 fokkal csökkenhet itt a hőmérséklet a növekvő fáknak köszönhetően. Viza Attila, a városrész önkormányzati képviselője a palotavárosiak nevében mondott köszönetet a felajánlásért.

A Howmet Aerospace 1993 óta van jelen Magyarországon, amikor a társaság jogelődje felvásárolta a Székesfehérvári Könnyűfémmű (Köfém) részvényeinek többségét. A cég mintegy 1600 embert foglalkoztat két magyarországi telephelyén, Székesfehérváron és Nemesvámoson. A vállalat 1996-ban hozta létre globális szolgáltató központját Székesfehérváron, amely immáron globálisan nyújt pénzügyi és adminisztratív támogatást a Howmet Aerospace telephelyeinek. A társaság 1993 óta több mint 9 millió dollárt fektetett közösségi kezdeményezésekbe.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)