Jótékonysági bált rendezett a Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ és a Székesfehérvári Görögkatolikus Szervezőlelkészség. Az eseménynek szombaton a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház adott otthont. Az est bevételét gyermekek táboroztatására és eszközbeszerzésre fordítják.

A Felhőjárók Alapítvány – Mozdulatszínház Kapcsolódások című előadásával kezdődött az a jótékonysági bál, amelyet a Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ és a Székesfehérvári Görögkatolikus Szervezőlelkészség szervezett a Központban élő gyermekek javára. A Felhőjárók tagjai kihívással élő emberek, akik a gesztusok nyelvén üzennek örömeikről, félelmeikről, az érintés erejéről, arról, hogy mindannyian ugyanarra vágyunk: szeretni és szeretve lenni. Ez a cél vezérelte a jótékonysági bál szervezőit is, hogy egy több évtizedes hagyományt újraélesszenek.

Magán Judit, a Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ vezetője köszöntőjében felidézte, hogyFejér vármegyében már korábban is hagyománya volt a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek javára rendezett jótékonysági bálnak, amelyet a jelenlegi intézmény jogelődjének akkori vezetője, Deresné Tanárki Mária álmodott meg és hívott életre munkatársaival. Külön öröm, hogy új keretek között, változatlan helyszínen ismét megrendezhettük a bált, amelynek célja a gyermekek jobblétének támogatása. A megbízott vezető köszönetet mondott a jelenlévőknek és mindazoknak, akik támogató- és tombolajegy vásárlással, adományokkal támogatták a rendezvény sikerét.

Jotekonysag gorogkat 24 2 SpanyiA

A katolikus egyháznak Krisztustól kijelölt kötelessége az, hogy a szeretetével elsősorban azokat keresse meg, akik leginkább arra rászorulnak, akik a legkisebbek, legvédtelenebbek. Ez a szeretet hozzájárul ahhoz, hogy felemelje őket, hogy a bennük lévő tehetség kibontakozhasson. Segíti őket abban, hogy jó emberré váljanak – mondta beszédében Spányi Antal megyés püspök. Nagy tisztelettel gondolunk a Központra, amely fontos feladatot tölt be, hiszen sok gyermek életét menti meg az elveszéstől, a széteséstől és segíthet, hogy bár hátrányos helyzetben indultak, mégis igazán teljes életet éljenek a nálunk felnövő gyermekek. A megyés püspök tiszteletét fejezte ki az ott dolgozók felé is, és azt kívánta, ebbe a nehéz munkába soha bele ne fáradjanak, és a szívükben mindig legyen olyan öröm, hogy tudtunk valami jót tenni, valakinek segíteni.

A farsang időszaka, a bálok, az ünnepi események jó lehetőséget adnak arra, hogy az emberek találkozzanak egymással, tartalmasan töltsék idejüket. Egy ilyen este azonban még szebbé és tartalmasabbá válik, ha egy fontos közügy mellé is oda lehet állni, támogató hozzáállással, amelyhez a város is csatlakozik – emelte ki köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere, a bál egyik fővédnöke. Dr. Cser-Palkovics András hozzátette, az összefogás értékét és erényét mutatja az is, hogy ez a bál, amelynek története hosszú évekre nyúlik vissza, most folytatódhat. Ez az este az anyagi támogatáson túl a morális támogatásról is szól: egy közösség értő-érző figyelme a gyermekek felé.

Jotekonysag gorogkat 24 2 CserPA

Béres Miklós egyháztanácstag a Székesfehérvári Görögkatolikus Szervezőlelkészség nevében köszöntötte a megjelenteket. Történeti visszatekintést adott a helyi görögkatolikus közösség alakulásáról, a keleti és nyugati kereszténység együttműködő, egymást segítő kapcsolatáról. Arról a szívből jövő hitről, amely kapcsolatot teremt és erősíti a közösségek tagjait. Jármi Zoltán görögkatolikus szervező lelkész kiemelte, a hagyomány újraélesztése mellett fontos számukra, hogy meghálálják, köszönetet mondjanak azoknak a szervezeteknek, intézményeknek, egyházaknak, akik a gyermekvédelmi központ, az ott élő gyermekek ügyében vállaltak szerepet, adtak támogatást. Ez a program közösségi eszközök beszerzését és a gyerekek táboroztatását szolgálja, hogy minél több élményben legyen részük.

A köszöntőket követően zongorajátékkal folytatódott a műsor, majd a Központban élő gyermekek álltak színpadra, akik Cseh Tamás Jobbik részem és Leonard Cohen Halleluja dalát énekelték el gitárkísérettel. A bál vacsorával folytatódott, majd a zenés mulatságban táncra perdülők a tombolasorsolás alatt pihenhettek egy kicsit, hogy aztán újult erővel bálozzanak tovább.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)