A külföldi kampányfinanszírozás kérdésben egyértelmű a közvélemény álláspontja – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. A magyarok többsége (61 százalék) semmilyen külföldi anyagi támogatást nem engedne a magyarországi pártok választási kampányában, és mindössze harmaduk (33 százalék) megengedőbb ebben a kérdésben.

Nem meglepő módon a Fidesz-szavazók közel négyötöde (78 százalék) elfogadhatatlannak tartja a pártok választási kampányának külföldi finanszírozásának minden fajtáját. A baloldali választók megosztottsága azonban figyelemreméltó.

A pártlojalitásukat sokaknál felülírta a morális érzékük: tízből négyen (41 százalék) egyetértenek azzal, hogy a magyarországi pártok a választási kampányukhoz külföldről ne kaphassanak semmilyen anyagi támogatást. Minden második baloldali szavazó (52 százalék) viszont inkább elnéző maradt a kérdésben, alighanem preferált pártját védelmezve – írta a Nézőpont.

A magyarok 60, a Fidesz-szavazók 72, míg a baloldaliak 49 százaléka azzal is egyetért, hogy „a pártok választási kampányának külföldi támogatása ellen” a jelenlegi törvényeknél „szigorúbb, a kampányban résztvevő minden szervezetre vonatkozó jogszabályokra” van szükség.

Az intézet emlékeztetett, hogy mivel a választásra vonatkozó törvényeket „nem szokás” a választások előtti évben módosítani, a 2024-es európai és önkormányzati választások előtt még a parlament nyári ülésszakán elő kellene kerülnie a kampányfinanszírozás korábban a kormánypártok által megígért szigorításának. Jól látható, hogy erre van társadalmi igény is – fogalmaztak.